Legyél hatékony azáltal, hogy áttekinthetővé teszed a feladataidat, ezzel is növelve a koncentrációd és a teljesítményed. Ebben a cikkben olyan tippeket olvashatsz, amelyek segítik növelni a hatékonyságod, és nem kerülnek semmibe csupán rendszeresen kell alkalmazni őket. Olvasd el a cikket, hogy biztosan tudd mindent megteszel a siker érdekében!

1. Használj teendő listát (To do list)

Segít áttekinthetővé tenni a napodat, célszerű a tevékenységek mellé odaírni, hogy mire mennyi időt szánsz ezzel is növeled a koncentrációt. Ha valami váratlan esemény történik egyből látod, hogy milyen feladatokat tudsz későbbre eltolni, hogy megoldhasd az SOS feladatod. De ahhoz, hogy működjön minden nap meg kell írnod. Legyél hatákony úgy, hogy az életed össze területére van rálátásod, így rugalmasabbnak lenni is könnyebb.

 

2. Napi rutin

Dokumentáld egy napodat onnantól kezdve hogy felkeltél így látod, hogy a hol vannak holt idők, mi az a tevékenységed, ami a leginkább időrabló. Miután átláthatóvá válik mindez, könnyebben tudod megtervezni, hogy a to do listán szereplő tételeket, hol és mikor csinálod meg, illetve segít, hogy tudatosan csökkentsd az energiát felemésztő de kevésbé eredményes tevékenységeket lecsökkenteni. Legyél hatékony azáltal, hogy megpróbálsz rutinokat kialakítani (reggel – útközben olvasás, este – másnapi öltözék kikészítése).

 

3. Leghasznosabb és legunalmasabb feladatok

Ahhoz, hogy sikeres legyél, mindig a legfontosabb, legértékesebb feladatot végezd el először, mert ez alapján ítélik meg a munkádat, és ezek hozzák a legjobb eredményt. Ezután pedig tudd le a rutinfeladatokat, ezek általában rövid feladatok még ha több is van belőlük, gyorsan végzel velük és amint lerendezed őket, pipálgathatod a listádon a tételeket.  Ezért rendezd le őket, hogy ne lógjon a fejed felett.  

 

4. Oszd fel a feladatokat kisebb egységekre

Ez több okból hasznos. Az egyik, hogy máris nem lesz végeláthatatlan a feladat és könnyebben megsaccolod mennyi időt vesz igénybe. Ráadásul, ahogyan elvégezd a kis részfeladatot máris nagyobb kedvvel vágsz neki a továbbiaknak, a sikerélmény ha kicsi is, lelkesít és visz előre! Erre a Pomodoro-technikát ajánlom.

 

5. Tedd messzire a telefonodat

Biztosan te is jártál már úgy, hogy csak gyorsan megválaszoltál egy üzenetet, aztán azon kaptad magad, hogy már a második cikket olvasod. Ez az egyik leggyakoribb időrabló tevékenység. Csatlakozz le a Wi-Fi-ről, mobilnetről. Így a sok izgalmas alkalmazás értesítései nem ejtenek kísértésbe, de ha vészhelyzet van elérnek. Ha ez sem elég, akkor tedd a telefonodat a fiókba vagy az asztalod legtávolabbi pontjára, hátha a külön erőfeszítés visszatart.

 

6. Optimális körülmények

Mindenkinek más az a környezet, ahol hatékony tud lenni. Van, aki csak otthon tud nagyon hatékonyan dolgozni, másvalaki könyvtárban tudja rávenni magát a tanulásra. Te is biztosan ismersz olyan személyeket, akik kávézóban szeretek dolgozni vagy közösségi irodákban. 

Az sem mindegy, hogy valaki csendben szeret dolgozni, vagy szüksége van valamiféle háttérzajra, valami kis halk zenére, de ugyanez a helyzet a hőmérséklettel mennyire legyen hideg vagy meleg. Már csak azért sem mert az alacsonyabb hőmérséklet élénkít.

Talán az egyik legfontosabb szempont, hogy mire van szükséged a tevékenységed, munkád során. Egyesek szeretik, ha minden kéznél van, mások könnyen helyettesítenek egy adott, hiányzó dolgot. De inkább azt tanácsolom, hogy a jól bevált eszközeidről semmiképpen se mondj le. Legyél hatékony azáltal, hogy előre magad köré teszed az összes eszközt, amire szükséged van.

 

7. Energia és hidratáltság

Tudom, hogy a többség nem szándékosan hagyja ki a reggelit. Próbáld meg bevezetni, hogy csinálsz egy szendvicset és munkakezdés előtt megeszed, de a legjobb, ha otthon nyugodtan tudsz időt szánni egy kiadós reggelire, ez a nap legfontosabb étkezése, arról nem is beszélve, hogy fiziológiai szükségletünk, szóval igyál egy pohár vizet! Most!

De ami ennél is fontosabb az a megfelelő folyadék, az összes testrészednek. Tarts egy üveg vizet az asztalodon, hogy szem előtt legyen, egy pár óra elteltével utána fogsz nyúlni. 

 

8. Rendszeres szünetek

A legtöbb helyen azt olvashatod, hogy akkor leszünk igazán hatékonyak, ha hagyunk az elménknek időt a pihenésre. Ne gondold, hogy az agyad kapacitása végtelen, hagyd levegőt venni. Könnyebben jutnak eszedbe új ötletek, és a problémákat illetően megoldási lehetőségek is.  

Talán most legyintesz egyet, mert annyi a dolgod, hogy esélytelen szünetet tartanod… de mi van ha tényleg úgy van, ahogy olvasod. Próbáld ki!

 

9. Legyél hatékony a szünetekben

Ha négy-öt óra munka után adsz magadnak egy óra szünetet, hidd el ez egyáltalán nem annyira vészes mint amilyennek hangzik, ha pedig munkahelyen dolgozol, akkor nyugodtan állj fel és 1 óránként igyál egy pohár vizet, ezért nem nagyon szólhatnak. Lehet, hogy soknak tartod, de sokkal több idő eltelik, amíg időnként belepörgetünk az instagramba, beleolvasunk egy-két hírbe, válaszolunk az üzenetekre…. és még csak nem is ettünk. 

 

Ehelyett olvass egy fejezetet a könyvből, amit épp olvasol – ha a tevékenységeddel összefügg a témája, akkor ez duplán hasznos. Vagy fejts keresztrejtvényt, sodokut. De akár sétálhatsz is egyet, sőt ha van kutyusod és őt is magaddal viszed, akkor már jót is tettél valakivel.

 

10. Jutalmazd meg magad

Ha elvégezted a feladataidat vagy „csak” a legnagyobb kihívást sikerrel vetted, akkor ünnepeld meg magad. Mástól nem várhatod, hogy elismerje a sikereidet, szóval tessék elismerni saját magadat! 

Nézz egy részt a sorozatodból, egyél egy szelet sütit vagy menj el szórakozni a barátaiddal. Biztosan tudod mi az, ami egy nehéz nap után jól esne neked, hát ne legyen bűntudatod és élvezd ki, mert megdolgoztál érte!