Az akcióterv készítése, azért fontos, hogy a célok megvalósítása ne okozzon nehézséget, motiváltak maradjunk és az eredményeink mérhetőek legyenek.

Miután túl vagyunk a célok megfogalmazásán és csoportosításán, majd ezt követően pedig határidők segítségével beütemeztük őket, és egy kis kreativitással tudatosítottuk őket, nem marad hátra más, csak a “rossz hír”…  az, hogy mindez a célkitűzés legegyszerűbb része volt, most jön a nemulass, a következő és egyben utolsó lépés már az, hogy akciótervet dolgozunk ki, ezzel pedig kezdetét veszi a tényleges cselekvés és utánajárás, az álmok végre konkrét célokká formálódnak.

 

Miért bukunk bele a célkitűzésbe?

Valójában nem a célok kitűzése az amibe belebukunk, mert bárki el tud sorolni kapásból 5 célt amire vágyik, de legalább 5 olyan dolgot, eredményt amire szüksége van.

A célkitűzésbe ezért nem bukunk bele. A célok megvalósítása az, ami nehézséget okozhat, már csak azért is mert a miután tudjuk mit szeretnénk, legtöbbször már nem jutunk oda, hogy ezt hogyan is lehetne kivitelezni. Nincs akciótervünk és ahelyett, hogy lenne egy listánk, amivel lépésről-lépésre haladunk előre a célunk felé, van a fejünkben egy vágy és rengeteg gondolat, hogy hogyan is kéne nekikezdeni. De oda ritkán jutunk el, hogy tényleg el is kezdjük.

A mi akciótervünket, a vállalati világból ismerheted már projekttervezés néven, ez sem szól másról, mint hogy meghatározd a cél elérése érdekében elvégzendő feladatokat és ezekhez hozzárendeld a határidőket, valamint az emberi, tárgyi stb. erőforrásokat.

Ennek egy egyszerű de nagyszerű kérdéssorát osztom meg veled:

 1. Válassz ki egy célt. Elemezd ki a jelenlegi helyzeted, hogy hol vagy most azon az úton, ami a célodhoz vezet, hol tartasz most?
 2. Írd fel az összes tevékenységet, tárgyat ami szükséges a célod eléréséhez!
 3. A listán szereplő tételeket tedd logikai sorrendbe – vedd figyelembe, hogy melyik lépés mennyi időt vesz igénybe! Ez annyiról szól, hogyan épülnek egymásra a lépések, mi az első, a második és a harmadik… illetve milyen forrás szükséges hozzá.
 4. Dolgozd ki, hogy mit jelent az adott cél megvalósulása, azaz honnan fogod tudni, hogy elérted? Mi lesz az eredménye?
 5. Rendszeresen mérd a céljaid megvalósulását! Azaz kövesd nyomon céljaid megvalósulási szakaszait! Napi, havi és éves célkövetés segítségével.

Napi célkövetés: Minden nap végén nézd meg, hogy hogyan állsz a feladataid elvégzésével, mit tettél a célod elérése érdekében.

Havi célkövetés: Minden hónap első napján szánj 1-1,5 órát arra, hogy értékeld az előző hónapodat, mely feladatokat sikerült elvégezned. Ha  pedig nem sikerült tartanod az előzőleg kitűzött ütemtervet, akkor újra tudod tervezni a megvalósítást, de akár az Álomkönyvedet is fel tudod frissíteni ezen alkalommal.

Éves célkövetés: Az év utolsó napjaiban vagy az újév első napjaiban nézz ki egy teljes napot, amit arra szánsz, hogy átnézed a céljaidat, mit sikerült elérned, mi az, ami továbbra is aktuális? Mivel az ember változik –  egy év alatt főleg -, az emberek céljai és vágyai is változnak, ezért ez alkalommal átnézheted az Álomkönyved is, pipáld ki az elért céljaidat, húzd ki, ami nem aktuális és írd be, dolgozd ki az új céljaidat.

 

Akcióterv: nézzünk egy konkrét példát

 

1) Válassz ki egy célt. Elemezd, hogy hol vagy most azon az úton, ami a célodhoz vezet, hol tartasz most? Az az elemezd ki a jelenlegi helyzeted!

Az én egyik legtöbb munkát igénylő célom az, hogy 2019. áprilisában sikeres francia nyelvvizsgát tegyek a diplomám megszerzéséhez. Ez egy B2 szintű komplex (írásbeli és szóbeli) nyelvvizsgát jelent, a jelenlegi tudásom azonban egy erős B1-nek felel meg.

2) Írd fel az összes tevékenységet, tárgyat, ami szükséges a célod eléréséhez!

Én itt listáztam a rendelkezésemre álló tankönyveket, illetve fejlődési területeket.

 • szókincs
 • nyelvtan
 • levélírás
 • halott szöveg értés
 • fordítás és
 • próbanyelvvizsga feladatsorok tekintetében
 • szóbelire témakörök.

3) A listán szereplő tételeket tedd logikai sorrendbe – vedd figyelembe, hogy melyik lépés mennyi időt vesz igénybe! Ez annyiról szól, hogyan épülnek egymásra a lépések, mi az első, a második és a harmadik…

A fenti felsorolás meg is felel a logikai sorrendnek. Ezután kiszámoltam, hogy hány oldalnyi feladatom van, illetve a feladatsorok mennyi időt vesznek igénybe. Megnéztem, hogy a nyelvvizsgáig mennyi időm van hátra és kiszámoltam, heti szinten mennyi időt kell francia tanulásra szánnom.

A nyelvvizsga előtti hónapot, a márciust nem számoltam bele a feladatok elvégzésébe, mert mindig vannak váratlan események, ezért az utolsó hónapot fenntartom egy mentőövnek. Ha mégis sikerül teljesíteni az ütemtervet, akkor pedig a nyelvvizsga előtti utolsó hónap tökéletes alkalom lesz az ismétlésre.

 

4) Dolgozd ki, hogy mit jelent az adott cél megvalósulása, azaz honnan fogod tudni, hogy elérted?

Ez esetemben nem igényel nagy kidolgozást, „csupán annyit”, hogy a kezemben tartom a francia középfokú komplex nyelvvizsgabizonyítványomat. (Egyébként szerepel róla egy kép, az Álomkönyvemben.)

 

5) Rendszeresen mérd a céljaid megvalósulását! Azaz kövesd nyomon céljaid megvalósulási szakaszait!

Napi célkövetés:  esetemben azt jelenti, hogy minden nap foglalkoztam-e legalább egy órát a franciával – minimum amíg suliba utazom és haza, Duolingo.

Havi célkövetés:  Ez nálam heti célkövetéssé módosul, mivel pár hónapom van a nyelvvizsgáig, azt ellenőrzöm, hogy az adott hétre beosztott feladatokat megcsináltam-e, szóbeli témaköröket elsajátítottam-e stb.

Éves célkövetés: Áprilisig nincs egy teljes év, így ez a mérés esetemben tárgytalan már. De 2018 januára és júliusa között mértem, hogy milyen szintre szerettem volna eljutni, és mivel nem sikerült beváltanom a magamhoz fűzött reményeket, ezért magántanár váltásra is sor került.

Remélem ezze a konkrét példával már nem olyan elrettentő ez az öt kérdés, ami elsőre egyáltalán nem tűnik egyszerűnek…. és azt is hogy a a cikksorozat után már nem tartod ördögtől valónak a célkitűzést. 🙂 Ha most úgy is látod, hogy jó csak a nyakadba veszel még egy terhet, még egy mércét aminek meg kell felelni, akkor ezt meg kell cáfolnom.

Az egész célkitűzési metódus arról szól, hogy könnyíts a gondolataidon, átlásd a mindennapi küzdelmeidet, mit miért teszel, és hidd el, büszkeséggel tölt el, ha nap végén úgy hajthatod álomra a fejed, hogy Igen, ma is tettem egy lépést a boldogságom érdekében. Ne feledd:

 

A siker egyenlő a célokkal. Minden más csak magyarázat.
Brian Tracy