Ez a bejegyzés a hatékony jegyzetelésről szól, elsősorban egyetemistáknak készült, de ha éppen tanulsz valamit pl. munkahelyi képzés, idegen nyelv, akkor is hasznodra válhat, hogyan is lehet maximálisan eredményessé tenni a jegyzetelést.

A hatékony jegyzetelés 8+1 összetevője

 

1) Célszerű két füzetet tartanod tárgyanként

A hatékony jegyzetelés alapja, hogy nem ömlesztve kerülnek egy helyre, mindenféle jegyzeteket.

Egy füzet az egyetemen elhangzó előadásoknak, gyakorlatoknak – ez lesz a jegyzetfüzeted, illetve legyen egy füzeted, amelyben otthon jegyzeteled ki a dolgokat, esetleg feladatokat is megoldasz.
Ha nem füzetbe jegyzetelsz az egyetemen, akkor egy gyűrűsmappába, elválasztólapok segítségével tudod rendszerezni az irományaidat, de akár mappákat is használhatsz külön, minden egyes tantárgyhoz. Ami neked szimpatikus.

 

2) Színkódold a jegyzeteidet

Egy adott fejezethez használj egy adott színű szövegkiemelőt vagy, több fejezetet átölelő témakörhöz is használhatsz egy adott színt. A színkódolás lényege, hogy segítse az eligazodást a jegyzetek tömkelegében, erre akkor is szükség van ha egy füzetbe egy tananyag kerül, mivel  pl. a tankönyvi fejezetek sok-sok oldalt ölelnek fel. Pl.: világos zöld a tankönyvi fejezet címe, a sötétzöld a tankönyvi fejezet alfejezetét takarja.

 

3) Használj egy színes tollat

Mindegy milyen színű, az a lényeg, hogy szépen elkülönüljenek a fontos részek, gondolatok. Például én kék tollal szoktam jegyzetelni és színes stabilo tűfilccel szoktam a definíció nevét felírni,  ez azért fontos mert könnyebb megtalálni a definíció magyarázatát, és mivel vizuálisan is elkülönül, könnyebb emlékezni is rá.
Ugyanezt a módszert használhatod beékelődött idegen szavak, kifejezések magyarázatára.

Írhatsz egy post-it-re listát, de szigorúan a kulcsszavakról és definíciókról, a következőképpen:

Fontos definíció 1: magyarazát követi

  • példa

Fontos definíció 2. másik magyarázat követi

  • egy másik példa

 

4) Használj röv. (rövidítéseket) és & (szimbólumokat)

-> ennek az a célja, hogy gyors. jegyz. + hat. (=gyorsítja a jegyzetelést és a hatékonyságot) Véletlenül se aggódj a mondatok helytelen szerkezete vagy a nyelvtani hibák miatt – pl. ha kimarad egy betű vagy esetleg kicserélsz két betűt. Főleg TILOS aggódni amiatt, hogy milyen csúnyán írtál…
PRO TIPP: Ha sok rövidítést használsz és félsz, hogy nem fogsz emlékezni, akkor érdemes egy post – it-ra gyorsan felírni őket, és beragasztani a füzetedbe.

 

5) Írj egy összefoglaló mondatot minden bekezdésről, egészen pontosan annak tartalmáról

Majd ezt az összefoglalót egészítsd ki egy példával, ha szükséges.

Összefoglaló az első bekezdésről.

  • Példa az első bekezdés tartalmára

 

6) Használj színes és jelölésekkel ellátott diagramokat

Ennek az a célja, hogy jobban megértsd az anyagot és elkerüld a felesleges körmölést – ha maga a rajz kevés, hogy megértsd a folyamatot akkor a diagram köré írj plusz információkat, de csak szavakat, semmiképpen sem mondatokat!


7) Használj különböző színű szövegkiemelőt a szöveg különböző információinak jelölésére

  • emberek (zöld)
  • időpont/esemény (citromsárga)
  • feltételek (narancssárga)
  • helyszín (rózsaszín)
  • zöld (kék)

Mindez segít éttekinthetőbbé tenni amit írtál és színesebbé is teszi. A színek pedig segítik a vizuális emlékezést, és a könnyebb megtalálást.

 

8) Használj Post-it-et

Írj fel erre mindent, ami számodra érdekes, de nem releváns. Lehet ez idézet, tanári komment, megjegyzés, bármi.

 

 

+1 PRO TIPP) Hagyj helyet a jegyzeted végén

Fél-egyoldalnyi helyet, ide fel tudod írni, hogy mit kérnek számon a vizsgán, mi az ami fontos és az előadáson hangzott el.

 

Sajnos be kell vallani, hogy a hatékony jegyzetelés csak egy összetevője a sikeres vizsgázásnak, de ne aggódj, írtam a tanulási tervről is, hogyan is érdemes neki kezdeni a vizsgaidőszaknak.