Az 5 miért módszer lényege, hogy ne tüneteket kezeljük, hanem a problémát, hiszen nem biztos, hogy az a probléma, ami elsőre szemet szúr, megeshet, hogy csak a felszínt kapargatjuk és csak ideiglenes, felszínes megoldás születik rá.

 

5 miért kérdéssel találod meg a választ

 

Az 5 miért módszer nem jelent mást, mint 5 alkalommal kell egymás után feltenned a “miért” kérdést önmagadnak. Minden egyes “miért” az előző miértre adott válaszra vonatkozik, így az adott válaszodnak és meg kell fejtened az okát, tehát lépésenként tudsz eljutni a probléma gyökeréig.

Nézzünk egy példát:

Rosszul sikerült a nyelvvizsgám

 • Miért sikerült rosszul? Nem készültem fel eléggé.
 • Miért nem készültem fel? Nem volt elég időm.
 • Miért nem volt elég időm? Mert az utolsó pillanatra hagytam a dolgot.
 • Miért hagytam az utolsó pillanatra? Mert rosszul kezelem az időmet.
 • Miért kezelem rosszul az időmet? Mert sok mindent vállalok magamra.

Ez a miért, lehet 6 vagy 8 is. A lényeg, hogy feltárjuk a probléma mélyebb okait.

 • Miért vállalok sok mindent magamra? Mert bizonyítani akarok.
 • Miért akarok bizonyítani? Mert félek az emberek véleményétől.
 • Miért félek az emberek véleményétől? Mert nincs önbizalmam.

Addig kell minden válaszunkat tovább fejteni, amíg nem találjuk meg a probléma valódi okát, és ezt a problémát csak a magunk teljesítményén belül kereshetjük, nem mehetünk el feltételezések vagy hibáztatások irányába.

Nem mondhatom, hogy azért sikerült a nyelvvizsgám mert nem volt szerencsém és ez egy nehéz feladatsor volt, vagy azért mert anyagi megfontolásból megbuktattak, hogy legközelebb is fizessek. Már csak azért sem előnyösek ezek a válaszok, mert a problémának olyan okát keressük, amin tudunk változtatni.

 

Mikor hasznos az 5 miért módszer?

 

Nem csak akkor hasznos ez a módszer, ha valami kudarc ér minket vagy sikertelenek vagyunk egy adott területen. Alkalmazhatjuk ezt a módszert akkor is, ha valamilyen érzelem elhatalmasodott rajtunk pl. harag, kedvetlenség, szomorúság vagy úgy érezzük egy adott feladat elvégzése meghaladja a képességeinket, így a bennünk lévő gátakat tudjuk lerombolni.

 

Előfordulhat, hogy egy-egy miértnél többféle választ is tudsz adni. Ebben az esetben minden lehetséges válasszal végig kell játszanod, és minden elágazásnak meg kell keresned a végét, mert lehetséges, hogy a problémád hátterében több ok is van.

 

Megoldás az 5 hogyan módszer

 

Sokan megállnak a probléma gyökerének megtalálásánál, ám amilyen mélyen van ez az ok, olyan nehéz meg is oldani azt. Az első kérdés, ami felmerül a hogyan? Ez a hogyan a célkitűzés esetében is sokszor felmerül…

Ha megtaláltad a gyökér okot, és beazonosítottad a megoldandó feladatot, felmerül a kérdés: hogyan?

Az első hogyanra adott válaszod máris közelebb visz a célhoz, de az “5 miértnél” alkalmazott fokozatossággal apránként eljutsz ahhoz az első valódi lépéshez, amellyel elkezdheted megoldani a problémát és így a tünetek is megszűnnek.

Nézzünk egy példát:

 • Hogyan sikerül a nyelvvizsgám? Többet kell készülnöm rá.
 • Hogyan készülök többet rá? Többi időt adok magamnak.
 • Hogyan adok több időt magamnak? Kevesebb feladatot vállalok.
 • Hogyan vállalok kevesebb feladatot? Nemet mondok, amikor megkérnek valamire.
 • Hogyan mondok nemet? Bátor leszek és elmagyarázom a helyzetet.
 • Hogyan leszek bátor? Elmondom, hogy nekem most ez a legfontosabb.

Ahogyan az 5 miért módszer nem csak problémák, hanem érzések és félelmek felderítésére is alkalmas, az 5 hogyan hasznos lehet számunkra, ha valahol elakadtunk és nem tudjuk, merre is induljunk tovább.