A napirend és munkaszervezés cím elsőre kicsit katonásnak hathat, pedig ebben a cikkben arról lesz szó, hogy olyan dolgokat tervezz be magadnak, amelyek segítenek túllendülni a nehéz időszakokon és a segítségükkel megpróbálhatsz kiegyensúlyozott maradni.

Nincs egy kialakult napirend és képtelenség megszervezni a munkát?

Neked is az a gondod, hogy minden nap kialvatlanul vágsz neki a kihívásoknak, kapkodva készülődsz reggelente és rohansz a munkahelyedre. Nem csoda, ha félresikerül a napod, vagy csak azt érzed, semmi sem sikerül. Ezt így nem lehet hosszútávon.

Mi a megoldás?

A siker sokban függ attól, hogy milyen a lelkiállapotunk, túl akarjuk élni a napot vagy egyenesen utáljuk. Esetleg úgy érezzük jöhet bármi megküzdünk vele, képesek vagyunk megoldani a problémákat.

Biztosan te is észrevetted, hogyha pozitívan állsz hozzá a dolgaidhoz, akkor könnyebben mennek a dolgok és minden jobban sikerül, valahogy könnyebben megy az élet. De ez sokszor nem elég.

Nade mit csinálj, hogy ne káosszal induljon a napod? És a lehető legnagyobb erővel és pozitív energiával telve ébredj? Erre adok most néhány tippet.

A titok csak annyi, hogy mindennek add meg a módját!

Engedd meg magadnak a napirendedbe férjen bele, reggelente szánj időt arra, hogy:

Kényelmesen ébredezz

Igen, ehhez korábban kell kelni, de a lelki nyugalom nagyon sokat számít.

Kapkodás nélkül

Elindulni munkába és hagyni egy kis plusz időt, hogy beérj.

Olvass egy órát

Ha nem is kelsz fel emiatt, munkába menet ne a közösségi oldalakat böngészd, hanem próbáld megtartani a lelki nyugalmad és bújj bele egy könyvbe

Rendszeresen mozogj

Egy jó nagy séta és egy kis torna belefér a napodba napi fél óra

Testápolás

Neked hány testápolód van, ami egyelőre csak a szekrényed gazdagítja de még sosem használtad… tényleg nincsen 5 perced valamelyik este.

Reggelizz

Hétvégén ülj le kellemesen reggelizz a családoddal és igyekezz hétközben is reggelizni 10 perc alatt ehetsz egy kis müzlit.

Mindez elsőre rengeteg feladatnak hangzik, de mindez könnyen elérhető ha van egy jól kialakított reggeli rutinod, ennek a kialakításáról már írtam egy cikket – érdemes elolvasnod, hiszen a reggeli napirend mindennek az alapja.

Hogyan szervezz egy napirendet és mit csinálj, hogy eredményesen záruljon?

Mindennap tegyél valamit,

Ami örömet okoz.

Ez lehet egy kis játék a kutyáddal, este egy rész a kedvenc sorozatodból, hétvégén süthetsz egy süteményt…

Ami érezhetően közelebb visz a személyes céljaidhoz.

Ez lehet testmozgás ha alakformálás a célod, lehet 10 új angol szó megtanulása, ha a nyelvtudásod fejlesztése a cél, de lehet minden nap egy esti mese olvasása a gyerekednek.

Ami ellensúlyozza a munkád nehézségeit.

Ez lehet bármi, ami számodra tényleg fontos, és elfeledteti az adott nap nehézségeit, sport, család, hobbi. Próbáld meg a hétvégét úgy szervezni, hogy kikapcsolódj és úgy élvezd mint gyerekként a nyári szünetet.

Nyugodtan hangolódj rá a napra – amikor beérsz a munkahelyedre – mindössze 6 perc szükséges ahhoz, hogy megtervezd a napodat, készíts magadnak egy reggeli teát vagy kávét és:

Írd meg a napi tervedet

  • feladatok, tevékenységek, határidők összeírása
  • a tevékenység időtartamának megbecslése
  • tartalék idő bevezetése
  • meghatározni a prioritásokat, delegálni amit lehet
  • utólagos ellenőrzés

(Ezt a napi tervezést ALPEN-módszernek nevezzük, amely a német elnevezések kezdőbetűiből áll össze.)

Zárd pozitívan a napot

  • Nézd át a teendőlistáidat, pipáld ki az elvégzett feladatokat
  • értékeld a napodat, közelebb kerültél a céljaidhoz? mit sikerült befejezned?
  • Adj hálát mindennek, ami örömet okozott
  • Tervezd meg hogyan szeretnéd eltölteni az estét, milyen tevékenység okozna örömöt, ne hagyd, hogy az értékes órák elvesszenek.
  • Próbáld meg kontrollálni a hangulatod, hogy minél kevesebb dolog befolyásolja a sikered!

 

Remélem hasznos volt számodra ez a bejegyzés, ha hirtelen soknak érzed ezt a változást, akkor csak a reggeli rutint vezesd be, hogy a reggeli fejetlenségen úrrá legyél, aztán pedig haladhatsz szépen fokozatosan.