A célkitűzés sokkal nehezebb dolog, mint ahogy elsőre hallatszik. Hiszen konkréttá kell váljon, ahhoz hogy megvalósítható legyen. A SMART célkitűzés pontosan ezt segít elérni, hogy az álmaidat lehozd a földre és valósággá formáld. Mondhatnám azt is, hogy a cél megszemélyesítéséről van szó.

A SMART cél 5 féle jellemzővel bír

S, mint Specifikus

Nagyon jól meghatározott, részletesen leírt cél. Legyen rád jellemző. Gazdagnak lenni nem cél. Miért akarsz gazdag lenni? Mit jelent neked a gazdagság? A “sok pénzem van”, nem jó válasz, az hogy “5000 ezer eurót akarok keresni havonta” már alakul.

Érdemes az alábbi kérdéseket tisztázni:

 • Mit akarok elérni?
 • Hol akarom ezt elérni?
 • Ki érintett ebben a célban? 
 • Mikorra akarom ezt elérni?
 • Miért akarom ezt megvalósítani?

M, mint Mérhető

Fontos, hogy számszerűsítsük a célokat, ezáltal mérhető, hogy egy adott tevékenység hozzájárul a célod eléréséhez, vagy éppen eltántorít tőle. Ha látod, hogy merre tartasz az úton tudsz újratervezni, hogy a helyes irányba haladj. 

Annak megállapításához, hogy a célod mérhető-e, tedd fel az alábbi kérdéseket:

 • Honnan fogom tudni, hogy elértem? 
 • Milyen lesz az életem, ha elértem?
 • Mivel töltöm az időmet, ha elértem?
 • Mennyit akarok keresni?
 • Mennyi idő alatt akarom elérni ezt a fix összeget?

A, mint Akcióorientált/Attraktív

A SMART célok cselekvés és megoldásorientáltak, tehát arra a kérdésre kell megtalálnod a választ, hogy milyen lépéseket tegyél meg ahhoz, hogy elérd a célodat. Ez lehet akár új készség elsajátítása is, nem feltétlenül fizikai cselekvés.

A másik jelentése szerint vonzó, kihívást jelentő cél. Egy olyan cél kell, ahogy már említettem az elején, amiért tényleg tudsz lelkesedni. Nekem biztosan nem lesz az a célom, hogy naponta 1 órát fussak, mivel utálok futni, kiráz tőle a hideg, ezért nekem ez nem lenn jó cél, de naponta 1 órát zumbázni, az már sokkal jobban hangzik számomra.

R, mint Reális és Releváns

Fontos az is, hogy a célod reális legyen, se nem túl könnyen elérhető se pedig lehetetlennek tűnő. A kis győzelem nem igazi győzelem, a túl nagy célok viszont riasztóak és nem fogod megtalálni a lépéseket, mert félsz tőle, hogy úgysem sikerül, felesleges időt, energiát belefektetni. Fontos, hogy ne az legyen a célod, amire szükséged van, hanem az, amire vágysz.

Amint rendszeresen foglalkoztat az adott cél elérése, az élet egyszerűen dobálni fogja feléd a jobbnál jobb lehetőségeket, mintha egyszerűen taszigálna a célod felé. Ne vesztegesd az időd és energiád olyan célokra, amelyek nem számítanak neked, amikkel nem tudsz azonosulni, amelyeket igazából a környezeted vár tőled. Nincs időd ilyen célokkal foglalkozni és nem is kell! Ne akard más problémáit megoldani, mert az máris nem a te életed!

T, mint Tervezhető

A határidők bírnak egyfajta varázserővel… minél közelebb kerülsz hozzájuk, annál több energiád és elhivatottságod lesz megvalósítani, kipipálni a feladatot, mert körmödre ég a munka. A határidő kifejezetten akkor fontos, ha hajlamos vagy a halogatásra, biztos, hogy így is utolsó utáni pillanatig húzod a cselekvést de ez nem lesz egy állandó állapot, hiszen ahogy közeleg a határidő elkezd dolgozni a lelkiismereted aztán a kezed is. Mindezek ellenére érdemes erről leszokni, mivel az árnyoldala a határidőknek a stressz, ezt pedig a határidő vészes közeledése igenis előidézheti, ami pedig egyáltalán nem jó az egészségednek hosszútávon.

 • Mikorra szeretném elérni? 
 • Mikor kezdek hozzá a megvalósításhoz?
 • Mennyi időm van egyes részcélokra?
 • Mi a büntetés, ha nem sikerül?

Bármilyen célt is tűzöl ki magad elé, végig kell haladni ezen a pár lépésen, hogy realizáld hogyan is lesz megvalósítható, vagy éppen ráébredj, hogy nem is ez az amire tényleg vágysz.