“Ma reggel befejeztem Corinne Sweet Mindfulness című könyvét. Már korábban is olvastam a mindfulness, azaz tudatos jelenlét alkalmazásáról a stressz kezelésére, azonban mindig félresörpörtem mert valahogyan nem hatott meg, a 2019-es állásbörzén kezembe akadt ez a könyv, és a téma ellenére azt éreztem egyszerűen el kell vinnem. Valahogyan a szó sem állt össze bennem kerek egésszé, mindfulness, mint éberség, vagy mindful azaz figyelmes és akkor mindfulness mint figyelmesség? Na és mire legyek figyelmes vagy éber, ha éppen az adott stresszes helyzetben legszívesebben futva menekülnék, de nem lehet….

 

Mi is a mindfulness?

 

“A (mindfulness) tudatos jelenlét az emberi tudat azon állapota, amelyben az ember – jellemzően – elfogadó tudatossággal fordul a megélt élmények folyamatos áradata felé, és élénk figyelemmel követi azokat. A tudatos jelenlét állapotában az ember intenzívebb kapcsolatot alakít ki a jelen pillanattal, és képes tisztábban átlátni azt, hogy a gondolatok és az érzelmek hogyan hatnak az egészségi állapotára és életminőségére.”
David S. Black

 

Mivel a stresszkezelésre adott általános receptek nem minden helyzet alkalmazhatók mint a sport, meditálás, relaxáció valljuk be nem minden élethelyzetben alkalmazhatók. Ha én munka után hulla fáradtan várok a boltban a sor végén nem ülhetek le a kosaram mellé meditálni egy kicsit, míg sorra kerülök, de nem kezdhetek el helyben futni sem, magas térdemeléssel, vagyis elkezdhetek, csak furán jönne ki, ahogyan a munkahelyünkön is ha lehajtanánk a fejünket az asztalra 10 perc szundikálás erejéig.

 

Mindfulness gyakorlatok

Pont ezért összeszedtem a könyv alapján a számomra leghasznosabb mindfulness technikákat – amiket jó eséllyel eszembe is jut alkalmazni, hátha nektek is.

 

Idézz fel három dolgot, amit szeretsz magadban.

 • Ha kihívás előtt állsz
 • Zavarba ejtő helyzetben találod magad
 • Egyszerűen azt érzed nem leszel elég

 

Bárhol is legyél keress valami apróságot, amiért hálás lehetsz.

 • Legyen az egy mosoly, egy szép fa egy kedves autóvezető.

 

Mélyen lélegezz.

 • Belégzéskor, szívd be vele együtt a pozitívumokat, az egészséget.
 • Kilégzéskor, fújd ki a negatívumokat és szomorúságot, a fájdalmat.

 

Legyél őszinte magaddal, azt válaszd, ami neked jó!

 • Merj nemet mondani.
 • Nem kell hazafelé együtt utazni a kollégáddal, ha most nem szeretnél.
 • Nem kell mindig vidámnak lenni, az is rendben van ha semmi sincs rendben.

 

Barátkozz meg az érzéseiddel, ne menekülj előlük.

 • Adj időt magadnak a gyászra a szomorúságra és éld meg a mindennapi örömöket is!

 

Éld napról-napra az életed.

 • Adj magadnak időt a pihenésre (minőségi pihenésre).
 • Fedezd fel a szépséget az egyszerű dolgokban.
 • Teljes figyelemmel csináld, amit éppen csinálsz.

 

“A tudatos jelenlét nem egy merev “ki akarok zárni mindent” típusú érzés… a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy az ember annyira belemerül egy adott tevékenységbe, hogy az valódi énjének kifejezésévé válik.”
Robert Allen

 

Személyes tapasztalok

🥗Sokkal jobban élvezem az ebédet, ha nincs közben telefonozás és mintha jobban is laknék.

🍁Régen nagyon sokat néztem az elsuhanó tájat miközben vonatoztam, a napokban megint rácsodálkoztam milyen szép is a tavasz.

🧽Rájöttem miért imádok mosogatni 🙂

Írd meg, te milyen stresszkezelési módszereket alkalmazol, amitől tényleg jobb lesz a helyzet. A stresszkezeléshez pedig számomra szorosan kapcsolódik a hatékonyság, hiszen minél hatékonyabbak vagyunk a munkánk során, annál inkább csökken a stresszhelyzetek kialakulása (legalábbis igyekszünk elkerülni őket).

Teljes szívemmel ajánlom Corinne Sweet Mindfulness könyvét, szellős, könnyen olvasható és annál többet segít!