Valószínűleg nem hallottad még ezt az elnevezést, de biztosan tudod mire gondolok ha a más ismert neveit említem: úgy mint Filofax, gyűrűskalendárium, Saturnus, gyűrűs határidőnapló. (A továbbiakban Filofax néven utalok rá.)

 

Mi is az a Filofax?

Az első Filofax csaknem 100 éve, 1921-ben készült. A Filofax név a “File of Facts” (a tények aktája) szavakból ered. Eredetileg bőrbe kötött határidőnaplókat gyártottak, belül hat szétpattintható gyűrűvel – így a belső lapokat könnyedén tudod cserélni, és tetszőlegesen tehetsz bele másféle lapokat is.

Ennek a határidőnaplónak is többféle mérete közül választhatsz.

Pocket (S) – kicsi zsebnaptár, ezért nem tudsz bele sok mindent feljegyezni, akkor használd ha csak a fontos időpontokat, eseményeket vezeted a naptáradban mert egyéb feljegyzéseknek nem nagyon marad hely.

Personal (M) – közepes nagyságú naptár, én ezt univerzális méretnek tekintem, tudod vezetni benne a határidőket, de napi teendőket is fel tudsz jegyezni melléjük.

A/5 (L) – A/5-ös méretű naptár, amit akkor ajánlok, ha nagyon sokat írsz a naptáradba, imádsz jegyzetelni és nem zavar hogy csak otthon használod és otthon vezeted a nagy méretéből adódóan.

Emellett a naptár beosztásáról is te dönthetsz lehet napi beosztású vagy heti beosztású naptárad is, ha vannak kevésbé tevékeny időszakaid, mint pl. a nyári időszak, akkor elég lehet heti beosztású is.

Első alkalommal amikor megveszed magát a naptárat tény, hogy ez egy nagyobb kiadás, de a következő évben már csak a betétlapokat kell megvenned, ami legrosszabb esetben annyi költséggel jár mint a klasszikus kötött naptárak.

 

Most jogosan teszed fel a kérdést, hogy akkor miért éri meg ez neked?

Az összes többi előnye miatt! Rengeteg minden mást tartalmaz:

– Heti tervező vagy Napi tervező azaz heti/havi beosztású naptár)
– Havi tervező
– Múlt, jelen és jövő évi összesített naptár
– Információs oldalak
– Nap jelölő, vonalzó
– Tennivalók
– Elválasztó lapok, 5 regiszter (hónapok, hetek, jegyzet, információ, telefon)
– Jegyzetlapok
– Telefonregiszter A-Z index
– Telefonregiszter betétlapok

Átfutva a listát lehet, hogy azt mondod ezeknek a fele neked nem is kell, eleinte én is így voltam vele kezdtem is megbánni a dolgot, aztán pedig a saját életemre formálva hasznosítottam őket.

A havi tervezőben vezettem az egyetemi számonkéréseket (ZH-k időpontja, beadandók határideje, vizsgaidőszak megtervezése). Emellett a családi programokat, a munkahelyi beosztásokat, a születésnapokat és évfordulókat, így minden egy helyen volt és bármikor kisegített csak oda kellett lapozni.

A napi tervezőben pedig az aznapi feladatok írtam fel és néhány szóban az aznapi történéseket dokumentáltam.
Ez elmúlt hónap lapjait pedig kiszedtem, hogy ne foglalják a helyet.
A következő évben a napi tervező helyett heti tervezőt használtam, ez sajnos nekem kicsinek bizonyult, bár sokkal kevesebb helyet foglalt.

Az információs oldalakat kikukáztam (az összes nemzeti ünnep, térkép stb.)

A tennivalók és jegyzetlapok megmaradtak, egy részét kineveztem bevásárló listának, megnézendő filmek, elolvasandó könyvek listájának.

A telefonos regisztert pedig átalakítottam az egyetemi óráimnak megfelelően (minden kis fülecske egy egyetemi órát jelölt) itt vezettem az adott tárgyhoz kapcsolódó információkat (kötelező irodalom, számonkérések eredménye, tanulási terv stb.).

 

Ha ez nem lenne számodra elég meggyőző…

Biztosan nálad is megállja a helyét azaz állítás, hogy befolyásol a határidőnapló külseje, gondolj csak arra, amikor megveszed. Egy ízléses vidám határidőnaplót választasz, amiről azt gondolod, hogy inspirál és rendszeresen szépen fogod vezetni, nem csak beledobálod az itt-ott hánykolódó fontos cetliket.

Aztán valahogy akármilyen szép is a naptárad, mégsem nyert, mert nem praktikus, kevés hely van benne, vagy eleve nehéz és semmi kedved cipelni. De meg kell említeni a másik tábort is, aki kompromisszumot kötve használja az aktuális naptárát, de ettől függetlenül nem hiszem, hogy boldoggá teszi a dolog.

 

Erre a “szépség problémára” is megoldást kínál a Filofax.

A számos különböző naptár közül választhatsz, és az elválasztó lapokat is teljesen személyre szabhatod, erről pár tippet az Instagram posztomban olvashatsz, de emellett itt is teljesen a képzeletedre van bízva a dolog, akár festhetsz is elválasztó lapokat.

A naptárhoz tartozó vonalzón kívül és az elválasztó lapok fülein felül, használhatsz más jelöléseket pl. washitape-füleket ragaszthatsz vagy ha kreatív vagy gemkapcsokat is dekorálhatsz, Pinteresten számos tipp van erre.

A különböző listákat is kidekorálhatod, washi-tape segítségével, vagy csak jópofa matricákkal.

Lehet azt gondolod, hogy ez mind szép és jó, de neked erre nincs időd. Én is így voltam vele, de annyira untam a fehér elválasztó lapokat, hogy muszáj volt kezdenem velük valamit, aztán pedig elkapott a gépszíj és alig vártam, hogy megint nekiülhessek dekorálni.

Ha csak ennyi az ára annak, hogy a határidőnaplód a segítségedre legyen és ne mumusod akkor megéri, nem?