Most néhány gondolatébresztő: célkitűzés kérdések következnek. A kérdések célja, hogy olyan dolgokon gondolkozz el, amelyeken az emberek többsége nem szokott. Próbálj meg kicsit elmerülni magadban.
A következő kilenc kérdés szeretne rávezetni arra, hogy a dolgok nem olyan vészesek mint amilyennek látszanak és melyek azok a kérdések, amelyek munkálkodnak benned.

Az  előző bejegyzésemben kifejtettem, hogy mi a cél, miért kellenek a célok, miért nem tűzünk ki célokat és kik a Csodabogarak.

FONTOS: Először válaszolj a célkitűzés kérdésekre – és csak utána nézd meg, hogy mégis az élet mely területére világítanak rá ezek a kérdések, írtam néhány példát segítségként.

 

Kattints ide, ha kinyomtatnád a munkafüzetet, ha írásban csinálod az szintén segíti a célkitűzést – nincsenek figyelemelterelő tényezők stb.

Íme a célkitűzés kérdések

 

1) Rajzolj fel két oszlopot, a bal oldali neve Szeretem a jobboldalié Nem szeretem, ezt követően mindkét oszlopba írj legalább 5-5 dolgot!

Szeretem

Nem szeretem

Olvasni

Kirándulni

Moziba menni

Vásárolni

Edzeni

Takarítani

Elmenni az anyósékhoz

Csekket befizetni

Vasalni

Rendet rakni

2) Írd le mit gondolsz, mi a saját és családod (pároddal közös) LEGFONTOSABB 5 célja! Ami elsőre eszedbe jut!

Saját célok: venni végre egy új táskát, találni egy normális fodrászt, eljárni rendszeresen edzeni, kimenni a Hungaroring Nyílt napjára, focimeccsre járni a haverokkal stb.

Családi célok: venni egy új autót, kifesteni a lakást, elmenni nyaralni, nagyobb albérletbe költözni stb.

3) Írd le, mit szeretnél elérni a karrieredben?

Ügyvezető igazgatóként havonta 2 milliós fizetést szeretnék magaménak tudni. Olyan vezető szeretnék lenni, akit tisztelnek és elismernek, olyan emberré válni, akinek nem kell bemutatkoznia mert őt mutatják be.

4) Nyersz a lottón 500 millió forintot, mit vennél rajta? Írj 5 dolgot!

Visszafizetném a hitelt, vennék egy saját házat, beiratkoznék egyetemre, eladományoznám egy részét, részvényeket vennék stb.

5) Írd le milyen vagy, és milyenné szeretnél válni!

Milyen vagyok: barna hajú, 184cm magas 60kg, szemüveges, szingli, lusta, zárkózott, türelmetlen stb.

Milyenné szeretnék válni: megbízható, szorgalmas, sportos, vékony, egészséges szemű (műtét).

6) Mit szeretsz a legjobban csinálni és mi az amit a legjobban csinálsz?

Legjobban szeretek: Olvasni, fesztiválokra járni, pénzt keresni stb.

Legjobban csinálsz: Én vasalom ki legjobban az inget, verhetetlen rántottát sütök, sose rontom el a palacsintatésztát.

7) Mi az amit mások szerint is profin csinálsz?

Türelmes vagyok, jól tudok magyarázni, meggyőzni, viccet mesélni stb.

8) Írd le a LEGVADABB álmod!

A Louis Vuitton Iconic kollekciójának darabjait megvenni. Vásárolni egy Gumpert Apollo-t.

9) Mit tennél, ha megtudnád, hogy 6 hónapod van hátra.

Megkeresnék mindenkit, akit valaha megbántottam és bocsánatot kérnék. Csinálnék egy 24 órás kerti partit, ahova az összes barátomat elhívnám. A barátaimmal, a családommal és a párommal tölteném az időt. Eladnám a házam és elkezdenék utazni a világban. Könyvet írnék az életemről.

 

És íme, a kérdések értékelése

 

Mi is bújuk meg e kérdésekre adott válaszaid mögött valójában?

 

1) Hidd ez az élet nem lesz olyan szörnyű, ha jobb oldali oszlopban szereplő dolgokat csinálod meg először, hogy utána azt csinálhass, amit szeretsz. De csinálhatod a teendőidet felváltva is, egyet a jobb oldali, egyet a bal oldali oszlopból. – Hidd el, sokkal elviselhetőbb lesz. Ez is egyfaja célkitűzés, letudni a rosszat, örülni a jónak.

2) Itt általában olyan dolgok szerepelnek, amiket nagyon jó lenne már letudni. De nem foglalkozunk vele, mert “Ejj, ráér az még!” ugyanakkor mégis van olyan fontos, hogy az agyad hátsó szegletében mégis ott motoszkáljon nyugtalanítóan a gondolata.

3) Hidd el ennek megvalósítását főleg két dolog korlátozhatja a szorgalmad és az önmagadba vetett hited – hiánya. A rendszeres célkitűzés segít ezeket a területeket fejleszteni.

4)  Az itt megadott válaszaid, azok amelyekre a legjobban vágysz vagy pedig az életed olyan tényezői, amelyektől szívesen szabadulnál. Érdemes ezekre hangsúlyt fektetni, hiszen a megfelelő célkitűzés mozgatórugói pont ezek, a vágyaid.

5) A mostani értékeid és amelyeket szeretnél megvalósítani. Ezekkel nagyon keveset törődünk, ahogy az ember úgy általában önmagával – pedig legtöbbször egyáltalán nem megvalósíthatatlan vágyak ezek és növelik az önbizalmat ha rendszeresen teszünk az elérésükért.

6-7) Valamiben mindenki jó, ha naivan üresen hagytad ezt a részt, ideje feltenni a kérdést a barátaidnak és az ismerőseidnek. Növeli az önértékelést!

8) Mégis mikor álmodoztál utoljára? Őszintén, lehetetlen, amit leírtál?

9) Itt szerepelnek azok  dolgok, amelyekről nagyon is jól tudod, hogy meg kell csinálnod de nincs bátorságod elkezdeni. Ne várd meg, hogy kiszaladj a végtelennek tűnő idődből – mert nem az.

Remélem ezek a célkitűzés kérdések meghozták a kedvedet, hogy még több felismerést tegyél, hiszen a célkitűzés nem csak motiváció, hanem önismeret is!