Következik a célok ütemezése, amíg a listádon szereplő, kategóriákba rendezett tételekhez nem rendelsz határidőt, addig nem célokról beszélünk csupán álmokról. Innentől már nem játék, komollyá válik a folyamat, de ennek ellenére ez a dolog legjobb része, a nehezén már túl vagy. Itt az ideje a megvalósításnak!

A célokat általában három csoportra is szoktuk bontani: rövidtávú, középtávú és hosszútávú célok.

 

Célok ütemezése

Mi ebben az esetben eltekintünk ettől, igyekszem egyszerűsíteni ezért az elkövetkező 12 hónapra történik most a célok ütemezése, mégpedig a következő módon.

 

1. lépés Az életed hét területét lefedő hét kategóriából válasssz ki egyet-egyet, amit a következő 12 hónapban el akarsz érni!

 

Például a következőképpen (ezek a saját céljaim…)

Családi cél: Jobban odafigyelni, türelmesebbnek lenni.

Pénzügyi célok: Félretenni albérletre/lakásra.

Karrier célok: Rendszeresen vezetni a blog minden felületét. (Facebook, Instagram, Életszervezők Közössége).

Testi célok: Heti háromszor edzeni.

Szellemi célok: Francia nyelvvizsga, kiváló MA diploma.

Lelki célok: Kikapcsolódni (Kollár Anna: Boldogság-recept)

Életközösségi célok: Találkozni a barátokkal, új ismertségek.

A célok ütemezésének második lépése

 

2. lépés A 12 havi célból válaszd ki azt a tízet, ami számodra a legfontosabb, a legnagyobb boldogsággal töltene el.

 

A célok ütemezésének ez az egyik legjobb feladata. Írd fel ezeket egy kis kártyára és tedd a tárcádba, vagy írd be a naplódba, de legyen mindig veled! Minden reggel vedd elő ezt a kártyát, nyisd ki a naplód és mielőtt elkap a gépszíj, emlékeztesd magad, miért küzdesz minden egyes nap!

 

3. lépés A korábban meghatározott 10 cél közül válassz ki EGYET!

Elsősorban erre az egy célra fókuszáld az összes gondolatodat és tettedet, minden nap tegyél érte! Így ez lesz életed rendező elve az elkövetkező egy évben, pontosan tudod majd merre tartasz és mit akarsz. Ezt a cél írd a már említett kártya másik oldalára.

De hogyan válaszd ki reálisan a célokat? Hogyan nem lesz kudarc a vége?

Mindenképpen legyenek a céljaid konkrétak, mérhetőek és elérhetőek. Ne akkkorák, hogy megszakadj miközben megvalósítod őket. De jelentsenek kihívást is, hogy küzdened kelljen és erőfeszítéseket tenni a annak érdekében, hogy megvalósuljanak.

Ne becsüld túl mire elegendő egy év, nem ez alatt az egy év alatt kell életed összes nagy célját megvalósítanod. Ne felejtsd el, ez egy hosszútávú folyamat, mondhatnám úgy is, hogy egy új életmód első lépése.

Ezután következik, a célok tudatosítása, hogy véletlenül se felejtsd el miért küzdesz!