Cél. Az ember az élete minden pillanatában, egy kisebb célért dolgozik, de ez egyáltalán nem biztos hogy tudatos. Célja lehet, hogy elvégezze az egyetemet vagy beérjen a munkába, vagy mindkettő egymás után. Ha mindez nem is tudatos, muszáj hogy legyenek céljaid, és nem azért mert Csodabogárrá kell válnod, hanem azért, hogy haladj előre.

De mi a cél?

Az, amire vágysz és nem az amire szükséged van. Vágysz arra, hogy beérj időben a munkába – hát hogyne, főleg ha förtelmes főnököd van. De mondhatjuk azt is, hogy mindez egy eszköz a célodhoz. Beérsz a munkába, elvégzed a feladatod és ezért fizetést kapsz, amivel ahhoz kezdesz amihez akarsz.

Miért kell a cél?

Azért, hogy tudd, mit miért csinálsz. Ha nincs célod feszültség van benned, kavarognak a fejedben a gondolatok, halomban állnak a to do listák, egyszerűen összecsapnak a fejed felett a hullámok… és egyszer csak azon kapod magad, hogy elfogadod. Elfogadod, hogy nincs kint a fejed a vízből, és robotolsz és csinálod a dolgod de bele sem gondolsz, hogy miért. Nem emlékezteted magad arra, hogy miért csinálod, főleg ha nem is tudod megfogalmazni azt a bizonyos miért-et.
Pedig a célok, időnként erőt is adnak, hogy felússz a felszínre és menj tovább, mert tudod hogy mit akarsz, hogy miért szenvedsz az aktuális munkahelyeden vagy, hogy mégis milyen reményekkel vágtál neki az egyetemnek, mit akartál vele elérni.

Miért nem merünk célokat kitűzni?

Mert félünk. Mert a célokat kitűző emberek Csodabogarak. Félünk a kudarctól, és elfelejtjük, hogy minél több kudarcunk van annál sikeresebbek leszünk. Már csak azért is, mert jobban viseljük a legközelebbi vereséget. De eldönteni, hogy melyek legyenek a céljaid és kitartani mellettük is csak Te tudsz.

De persze ezt nehéz észben tartani., hogy miért csinálom… még a Csodabogaraknak is. Vannak különöző módszerek, hogy hogyan ne veszítsd el szem elől a célod. Sokan mondják, hogy írd össze, kik segítenek a céljaid elérésében. Én ezt mégsem tanácsolom. Tartsd meg magadnak… mert elég ha csak egy Úgysem sikerül-ember jön veled szemben, és hidd el máris meginogsz, és belédbújik a kisördög, hogy igaza van… Pedig nem tudja biztosan, hogy nem fog sikerülni, ahogyan te sem tudod.

De mivan ha segít?

Ha könnyebben küzdesz meg a kiábrándító hétköznapokkal, mert tudod miért csinálod vagy kiért csinálod. Persze ez nem olyan mint gyerekkorunk szivárványszínű varázsceruzája, amivel lelkesen felírtuk a legtitkosabb kívánságainkat majd a szüleink valóra váltották. Ezt magadnak és magadért csinálod, egyfajta segítség, hogy ne csak reménykedj azoknak a dolgoknak a megvalósulásában, amelyeket egykor a varázsceruzáddal írtál le. Mert valld be, már le sem mered írni, amire most vágysz. Mert hülyeség. Úgysem sikerül. Mert te nem vagy Csodabogár. Nem is kell annak lenned, de ne döntsd el, hogy úgysem sikerül.

Célokat kitűzni, olyan mint felpróbálni egy ruhát. Ha nem jó otthagyod, de ha szuper megveszed. Ugyanígy ez sem kötelez semmire, ha nem működik akkor nem folytatod. Akkor miért nem próbálod meg?

Azért szenteltem ennek a pár gondolatnak egy egész bejegyzést, sőt egy egész témakört, mert sokan vannak akik Csodabogarak és olyanok is akik érdeklődnek a téma iránt de félnek… Szeretném megmutatni Neked, hogy te magad vagy a saját varázsceruzád és hogy mindez tanulható. Ezért a következőkben erről fogsz itt olvasni, hogy mit, hogyan és miért.