Nemrég indult el egy sorozatom, amelyben magyar alkotókat, tervezőket mutatok be. Korábban már olvashattatok egyet Tinkatinka-val, ezúttal pedig fogadjátok sok szeretettel LucArt-ot.
Instagramon akadtam rá erre a tündéri lányra, aki különböző borítójú füzeteket és határidőnaplókat készít, de ezeket mind-mind nagyon igényesen és ráadásul egyedi darabokat ad ki a keze közül. Nagyon örültem, hogy személyesen is megismerhettem ki az, aki LucArt márka mögött áll: Sosztarits Lucával készült interjú következik:

1) Minek/Kinek a hatására kezdtél bele az alkotásba?

 

Én mindig is amolyan bütykölős lány voltam. Olyan, aki suli után hobbiboltba járt, vett egy marék gyöngyöt, és addig variálta, rendezgette, amig valami szívének kedves nem kerekedett belőle.

Azt hiszem minden a gyöngyökkel kezdődött. Négy éves lehettem, amikor lepottyantam egy létráról és pár napra kórházba kerültem. Akkor kaptam az első csomag gyöngyömet, hogy lefoglaljam magam valamivel. Aztán még egy csomagot, meg még egyet.

Olyan általános iskolába jártam, ahol nagy hangsúlyt fektettek az alkotásra és a különböző művészeti ágak megismerésére. Biztos vagyok benne, hogy ez mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy most ott lehessek, ahol vagyok.

 

2) Kérlek mesélj magadról, mi vezetett a LucArt megalapításhoz?

 

A LucArt megalapításának rövid története, hogy a gimnazista éveim alatt egy nap azon kaptam magam, hogy már ipari mennyiségű ékszert készítettem, amelyeknek csak a töredékét hordtam. Először elkezdtem elajándékozni őket ismerősöknek, barátoknak, majd végül megszületett bennem a gondolat, hogy eladjam őket, és hogy eladásra készítsek ékszereket.

Elgondolkodva ezen a kérdésen nagyon sok mindent köszönhetek a környezetemben élőknek. A szüleimnek, a tesóimnak és a kedvesemnek is. A szüleim az ismeretségeik által segítettek kapcsolatot építeni galériákkal, kézműves boltokkal, vásárszervezőkkel, hogy egyre több emberhez juthassanak el a termékeim. És azt hiszem meglepően jól fogadták az újabb és újabb agymenéseimet és a bizarr ötleteimet is. Sohasem mondták azt, ha beszerveztem egy vásárt, hogy édes lányom most ne vidd el a családi autót, mert nekünk lenne rá szükségünk. A kedvesem is olyan ember, aki el tudja fogadni, sőt örül is annak, hogy ez a munkám. Bíztat, támogat, dicsér, új ötletekkel rukkol elő, és a pultban áll velem a maga két méterével és elbűvöli az idősebb hölgyeket.

 

3) Mióta foglalkozol egyedi füzetek, naptárak készítésével?

 

A LucArt az ékszerekkel kezdődött, és csak később jelentek meg a papírtermékek. Ugyancsak a gimnazista éveim alatt történt, hogy találkoztam egy lánnyal, aki amolyan „Napsugárlány” Ő hozta a könyveket, füzeteket, amiket egyébként autodidakta tanult meg elkészíteni, én meg vittem az ékszereket, és egy ideig együtt vásároztunk. Néhány alkalommal alkotótábort szerveztünk magunknak Kőszegen, és ott tanította meg nekem, hogyan kell könyveket készíteni. A Napsugárlány sajnos másfelé ment továbbtanulni, ami sok elfoglaltsággal is járt. A vásárlók keresték a könyveket, én pedig első pillantásra beleszerettem a könyvkötésbe. Azt hiszem ez mind hozzájárult ahhoz, hogy a LucArt kibővült a papírtermékekkel. Helyére került, hogy miért vonzódom annyira az ismétlődő mintákhoz és a papírokhoz. Azt hiszem ez amolyan első látásra szerelem volt.

 

4) Honnan szoktál ötleteket meríteni? Mi az inspiráció forrása?

 

Ez nehéz kérdés, mert mindig máshonnak merítek ötletet. Van, hogy látok valamit, például megragad egy technika, amit én is szeretnék kipróbálni, máskor kutatok a neten, és van, hogy az eddig látott, hallott, tapasztalt dolgok kristályosodnak ki bennem, és végül egy hirtelen ötlettől vezérelve megvalósítom őket. De olyan is akad, amikor váratlan helyeken találnak rám inspirációk. Ezt főként az engem körülvevő természetre értem. Legutóbb például egy útszéli fa ihletett meg.

Meglehetősen gyűjtögető alkat vagyok. Semmilyen alapanyagot, eszközt, szerszámot nem szoktam kidobni. Ez a helyhiány miatt mindig okoz egy kis fejtörést, mert mint a tetris-játékban, úgy kell mozgatnom a tárolódobozokat az alkotósarkomban. Másrészről viszont időről-időre szeretem előszedegetni az összegyűjtött dolgokat, mivel sokszor merítek ebből ötleteket.

 

5) Követed a trendeket, a felkapott mintákat vagy kitartasz a saját stílusod mellett?

 

Egy trendekkel, állandó aktualitással, és gyors változásokkal teli világban élünk, ahol szerintem senki sem tudja magát teljesen függetleníteni az őt körülvevő színektől, mintáktól, tárgyaktól, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy rám is hat a környezetem, legyen szó természetről, divatról vagy épp a környezetemben élő személyekről.

Alapvetően olyan termékeket szoktam készíteni, amik az én ízlésemet tükrözik, de amellett, hogy szeretek kísérletezni a különböző kombinációkkal, nyitott vagyok a vásárlók bármilyen észrevételére is, valamint a vásárlóknak arra is lehetőségük van, hogy közös egyeztetés alapján összeállítsák saját füzetüket, naplójukat. Ilyenkor elküldöm a rendelkezésre álló papírokat, bőrgerinceket és dekorációs elemeket, a megrendelő pedig saját képére formálhatja a füzetet.

6) Melyek azok a motívumok amelyek visszatérnek az alkotásaidban?

 

Szeretek kísérletezgetni, új dolgokat kipróbálni, de azt hiszem, van valami, ami minden munkámat összeköti, és ez a természet. Szeretem a természet színeit, arányait és anyagait. Szeretem a papírt, a fémet, mindent, ami organikus és áramló. Kedvelem a növényeket, a kacskaringós indákat, a kemény sziklákat, a mezei virágokat. Úgyhogy tényleg mindent, ami akár konkrétan, akár teljesen elvontan emlékeztet a természetre.

 

7) Mit szabad tudni a rövidtávú illetve hosszútávú terveket illetően?  Milyen termékeket tervezel még?

 

Jelenleg úgy látom, hogy ez az év a változások éve lesz számomra. Először is, ha minden jól megy, akkor júniusban befejezem tanulmányimat a Budai Rajziskolabán, ahol ötvöstanulóként koptatom a padokat. A suli befejezése után még aktívabban szeretném építeni a vállalkozásomat. Most a hobbi ékszer és papírtermékek alkotják a vállalkozás két ágát, ami az iskola végeztével terveim szerint a papírtermék és ötvös ékszer kombinációra módosul majd. A papírtermékek terén saját tervezésű naplóbelsőket szeretnék készíteni, valamint az is tervben van, hogy a borítók elkészítése során eddig használt, főként olasz cégek által késztett kötészeti papírokat saját tervezésűre cseréljem.

Ami a hosszabb távú terveimet illeti, az egy kicsit komplikáltabb. Szeretnék egy különálló műhelyt, egy olyat, ami nem a nappalink egyik sarka. Szeretném, ha minél többen megismernék a termékeimet, ennek érdekében pedig még többet szeretnék vásározni, valamint lassan egy webshopot is szeretnék elindítani.

 

8) Elsősorban kiknek ajánlod a LucArt termékeket?

 

Mindenkinek, akinek tetszik! Ha ennél pontosabban kéne fogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy olyan személyeknek ajánlom a termékeimet, akik hisznek a kézzel készült dolgok erejében, és akik fontosnak tartják, hogy az általuk vásárolt termékek ne tömegtermékek legyenek, hanem kisszériás, vagy akár teljes mértékben személyre szabottak.

Ha szeretnél mégtöbbet megtudni, értesülni Luca legfrissebb munkáiról, kövesd őt!
Facebook: http://bit.ly/luca_facebook
Instagram: http://bit.ly/luca_insta

Fotó: Pajor Lívia és Sosztarits Luca