Nem akkora rémálom, mint ahogyan elsőre hangzik és nem lehet annyira belehalni, mint amennyire sokan mondják – mindezt tapasztalatból mondom, már egy szakdolgozatot sikeresen megírtam ötös is lett.

 

1) Konzulens választása

Mindenképpen érdemes olyan oktatót választani konzulensnek, akit ismersz, aki valamennyire szimpatikus neked. Ne azt a tanárt válaszd, akiért az egész évfolyam odavan. Sajnos nem nagyon vállalnak el 10-12 szakdolgozatot. Én az első szakdolgozatomat, egy olyan tanárnál írtam, aki nem az  én karomon tanított elsősorban, de óraadó volt nálunk – lehet, hogy ez a kombináció nálad is lehetséges, érdemes utánakérdezned! Segíthet itt az is, hogy kinek az óráját élvezted a legjobban. Ha van lehetőséged mindenképp személyesen keresd meg első körben, mert már adhat tippeket neked, sőt biztosan fog adni szakirodalmat és nem utolsó sorban biztosan jól fog esni neki. Ha van rá lehetőség mindenképp menj be hozzá személyes konzultációra, én szerencsés voltam és tudtam menni, illetve volt rá példa, hogy telefonon konzultáltunk. Az e-mailekre előszeretettel reagálnak lassan – persze tudjuk, hogy dolguk van, de mi meg folyamatosan idegesítjük magunkat a témával….

 

2) A téma választása

Ha szerencsés vagy, akkor a tanulmányaidhoz kapcsolódnak kérdések, pl. valaminek a működését szeretnéd mélyebben tanulmányozni, vagy esetleg egy olyan kérdésed van, amely visszaköszön a mindennapokban. Ilyenkor érdemes elővenni a jegyzeteket –  vagy ha nincs, akkor más jegyzeteit -, esetleg a könyveket is és megnézni, hogy mi az, amire felemeled a szemöldököd mert felkelti a kíváncsiságod.

 

Végső esetben:

az egyetemek általában kiadnak egy Szakdolgozati témák dokumentumot, amely tartalmazza, hogy melyik oktatónál milyen témában lehet írni – de ez ne határolja le a gondolkodásod, ha kapcsolódik a tárgy témaköréhez az érdeklődésed és ebben a dokumentumban nem találod, akkor érdemes róla megkérdezni a tanárt. Az is fontos, hogy meg tudd indokolni miért az a téma, az amiről írsz, szóval tényleg érdemes olyat keresni, ami megmozgatja az agytekervényeidet és van energiád gondolkodni rajta (mert erről fog szólni a Bevezető). Illetve át kell gondolnod azt is, hogy egy igen vagy nem típusú kérdésről van szó, vagy tényleg mélyebb kérdéseket is fel tud-e vetni a témád. Nem utolsó sorban, írd be a Google-be, de a Google Scholar-t másnéven Google Tudóst válaszd. Itt keress rá a könyvekre, ez segít kideríteni, hogy van-e szakirodalom a témában, milyen publikációk készültek, ez is egyfajta biztonságot ad.  

 

Ha megtalálod a témát, valószínűleg könnyebben megtalálod a konzulenst is.

 

3)Az első határidő, amit ha nem tartasz be máris bukhatod a szakdolgozatot

Az előzőekben ismertetett két lépést dokumentálni is kell, méghozzá úgy, hogy egy nyomtatványt kell leadnod a tanszéken. Tanszéki igazoló lap a szakdolgozat benyújtásához nálunk ilyen névre hallgat. De ha bemész a tanszékre, szerintem a kezedbe is nyomnak egyet. Ezzel kapcsolatban még két fontos dolog van: 1) Ennek a dokumentumnak is van leadási határideje! Nekem november 15-e. Úgyhogy mindenképp keresd meg, hogy te a szakodon mi a szakdolgozat témaválasztás határideje. Ha nem adod le időben ezt a papírt, nem írhatsz szakdolgozatot! 2) Ezen fel kell tüntetned a témát, szerencsére nem szükséges, hogy már most kitaláld a szakdolgozatod címét, de mindenképpen egy szűk témát kell megjelölj. Pl. A magyar választási rendszer nem elég szűk, de ha azt mondod, hogy A magyar választási rendszer működése 2010 után az már megfelelő. (Bocsi a történelemhez kapcsolódó esetleg politikai példákért, de olyan elvetemült vagyok, hogy ezt tanulom – ezek jutnak eszembe leghamarabb. 😊) Egyúttal pedig ez alkalommal – amikor leadod a témaválasztási lapot –  tudakold meg a szakdolgozat, tartalmi és formai követelményeit és a leadási határidejét! Az egyetem/főiskola honlapján is érdemes rákeresni, szerintem megtalálod ott is.

 

4) A kutatási módszer megválasztása

Annak idején, a konzulensem első kérdése az volt, hogy kvalitatív vagy kvantitatív kutatást szeretnék végezni? Ez is egy olyan kérdés, amit fontos már a szakdolgozat írásának ténylegesen megkezdése előtt célszerű megválaszolnod. De mit is jelentenek ezek pontosan? A kvalitatív kutatás minőségi kérdésekre keresi a választ (gondolj itt az angol quality szóra), akkor célszerű ezt használni, ha van egy alapkérdés, állítás, amit mélyebben szeretnél megérteni. Ilyenkor a kérdés hátterét vizsgáljuk, a miérteket. Az eredmények szubjektívek de ezek alapján, akár egy új kutatási kérdés is megfogalmazódhat, (amit érdemes lehet kvantitatív módszerekkel kutatni a későbbiekben). Ilyenkor általában mélyinterjúkat készítünk és a konkrét válaszokkal foglalkozunk, vagy klasszikus elméleteket vizsgálunk az alapján, hogy mennyire lényeges, meghatározó a jelenben. A kvantitatív kutatási módszer, az empirikus kutatás egy formája. Aki ezt a kutatási fajtát választja, az számokra, pontos adatokra kíváncsi, a realitás embere, nem az elméleteké. Ugyanakkor itt nem csak a matematika és a statisztika az, amit használsz – de erőteljes szerepet kapnak. A megfogalmazott kérdéseinkre és az ok-okozati összefüggések magyarázatát a számadatok adják.

 

5) Tervezni, tervezni, tervezni

Ha már túl is vagy ezeken a lépéseken – ha igen, profi vagy! – ez az utolsó 0. lépés számodra is hasznos lehet. Fogj egy füzetet – amilyet szeretnél vagy amelyik kéznél van. Ez lesz a szakdolgozatírási projektfüzeted. De ha bujodban, vagy a filofaxodban szeretnéd vezetni az is tökéletesen megfelelő.

Összegzem is gyorsan miket érdemes felvezetned benne már most.

0. oldal Motiváció írj, rajzolj, nyomtass bele egy képet, hagyhatod üresen is, ha erre nincs kapacitásod de el is hagyhatod ezt az oldalt. Nekem van, én szeretem. 1. oldal – Határidők, fontos információk – listázom is – Témaválasztás leadási határideje – Szakdolgozat leadási határideje – Szakdolgozatköttetés legkésőbbi időpontja – Konzulens elérhetősége (e-mail, esetleg telefon) – Konzulens fogadóórái (nap és időpont) – Tanulmányi Osztály elérhetősége, nyitvatartása – Tanszék elérhetősége, nyitvatartása   2. és 3. oldal Témaötletek Ide írj nyugodtan mindent, ami csak eszedbe jut, én két oldalt szoktam neki kihagyni, mert a dolgozatírás közben megfogalmazódó kérdéseimet is ide firkálom fel. 4. oldal Miért ez a téma? Ez lehet, hogy kicsit furcsa, de sokan a Bevezetőt írják a dolgozatuk végén, szerintem is a Bevezető írása a legnehezebb, mert itt kell megválaszolnod, személyes és szakmai motivációkra hivatkozva, hogy miért ez a szakdolgozatot témája. Sajnos nem elég annyit írni, hogy „Azért mert muszáj, és ez az a téma amivel kapcsolatban talán lesz erőm hónapokig dolgozni….”. Szóval ha eszedbe jut valami jó érv írd fel!   Remélem az első szakdolgozathoz kapcsolódó bejegyzésem elég informatív volt ahhoz, és szolgált annyi teendővel, hogy az fel kelljen jegyezni 😉 Ha bármiben a segítségedre tudok lenni írj nekem bátran!