Egy korábbi bejegyzésemben már említettem nektek, hogy milyen hasznos jelöléseket, bulllet-kat szokás használni a BuJo-ban (Bullet Journalban).

Ezek az alábbiak:

Ponttal jelölhetőek a feladatok, teendők: •
Egy körrel az események: O
Gondolatjellel jelölendőek a jegyzetek: –

A pontot átrajzolva x-re ha elvégzett feladatról van szó: x

Jobbra mutató relációs jel (kacsacsőr) jelképezi a beütemezett feladatot : >
Balra mutató relációs jel pedig az újra beütemezett, áthelyezett feladatot jelöli: <

Az elsőbbségi feladatokra külön jelölést érdemes alkalmazni, mondjuk csillaggal: *

Ötlet, inspiráció is jelölhető egyedi jellel, például felkiáltó jellel: !

Ha pedig további információra van szükség valamivel kapcsolatban, akkor rajzolhatunk egy szemet: 👁

Ez az alapvető jelöléstár, amit Ryder Caroll a Bullet Journal megalkotója tanít nekünk.

Azonban én arra bíztatlak, hogy találd meg a te stílusodhoz leginkább illő jelöléseket, vagy ha az alakzatokat nem szereted, akkor használj színeket, ha pedig online naptárt használsz ne félj az emojik használatától, ezek is lehetnek hasznos jelölések.

 

De hogy miről is beszélek pontosan?

Ehhez nézzük meg az általam használt számomra hasznos jelöléseket.

 

A találkozók, események jelölésére háromszöget használok.

A kiszínezett háromszög megvalósult, lezárult eseményt jelöl, ha üresen hagyom a háromszöget az elmaradt találkozót jelent.
Az x-szel áthúzott háromszög lemondott találkozót jelképez, míg háromszög közepéből kiinduló jobbra mutató nyíllal elhalasztott, áthelyezett találkozót, eseményt jelöl.

 

Az egyetemhez tartozó feladataimat négyzetekkel jelölöm, legyen az kötelező irodalom, referátum, esszé vagy bármilyen beadandó.

Ha kiszínezem a négyzetet, az azt jelenti, hogy elvégeztem a feladatot, ha félig van kiszínezve az azt szimbolizálja, hogy folyamatban van a megvalósítás.
Egy x-et rajzolok rá, ha a feladat sztornó vagyis nem aktuális, nem kell megcsinálni.
Jobbra mutató nyilat rajzolok bele, akkora ha az adott napról elhalasztásra kerül a feladat megvalósítása.

 

A saját, személyes feladataimat, amely házimunkához, blogoláshoz, egyéb teendőkhöz kapcsolódik körökkel jelölöm.

Ugyanolyan jelölések érvényesek rá, mint a négyzetekkel jelölt egyetemi élethez kapcsolódó feladatokra (lásd fentebb).

Külön kategóriát jelentenek nálam azok a feladatok, amelyek nem külső ráhatásból, muszájból születnek, hanem az én teljességemért, egészségemért jelölöm ki őket. Ilyenek nálam a rendszeres edzések és az olvasás, célok, célfeladatok, self-love és egyéb önfejlesztő feladatok. Ezeket a mini célokat szívvel jelölöm, és a szívek kiszínezésére vagy a benne lévő szimbólumokra ugyanaz vonatkozik, mint az előző feladattípusokra.

Vannak olyan felírandó dolgok, amelyek bár csak egyszerű feladatok mégis előnyt élveznek, minden más feladattal szemben, mert pl. váratlan és azonnal megoldandó kihívás, ezeket csillaggal jelölöm: *

Egy eseményre való felkészülés vagy egy nagyobb munka határidejét (szakdolgozat) felkiáltójellel jelzem: !

Ha valamihez több információra van szükségem és hosszabb utánajárását igényel, akkor azt kérdőjellel szemléltetem: ?

Szokás még a jegyzeteket gondolatjellel jelölni, azonban én a jegyzeteimet nem az adott naphoz írom, mert a bujofaxomban (Bullet Journal rendszerének alkalmazása Filofaxban) külön szekciót kapnak a jegyzeteim.

 

Na de miért használok jelöléseket, ha egyszerűen áthúzom ha már nem aktuális, vagy csak beírom az adott helyre ahova átszerveztem a találkozót vagy áthelyeztem a feladatot? Egyáltalán miért tartom őket hasznos jelöléseknek? Tényleg hasznosak vagy csak több a macera?

Elsősorban azért, mert nem szeretem kihúzni, amit beírok ha esetleg mégsem aktuális. Azért is, mert párszor már megesett, hogy többször is át kellett tenni másik időpontra a találkozómat, ez pedig ha sokszor megtörténik számomra csúnya, a hibajavító használatát még kevésbé zártam a szívembe…

Illetve a feladatokat is segítenek rangsorolni a jelek ( 1. egyetemi feladatok, 2. egyéb feladatok stb.), emellett pedig a jegyzetelést is meggyorsítja számomra.

 

Valószínűleg most azt mondod, hogy ez mind szép és jó, de mégis hogyan jegyezz meg ennyi jelölést, lényegben egy jelnyelvet kell megtanulnod…

A BuJo erre is megoldást kínál, a naptárad, füzeted, terveződ első oldalára célszerű felvezetni a jelöléseket, ezt Key-nek nevezzük, ahol össezsíted az általad kitalált hasznos jelöléseket.
Ezt lehet egyszerűen post it-ra írva vagy akár valami díszítés, motívum is helyet kaphat mellette, ahogyan fentebb az enyémnél is láthattad.

De az első és legfontosabb, hogy találd meg neked milyen jelölés a legideálisabb, legkevesebb gondolkodást igénylő, hiszen mindezzel a hatékonyság növelése a célunk.

Lehet mindezt színekkel is. Például:

Kékkel írod be az egyetemi feladatokat, zöld színnel szerepeljenek a találkozók, fekete színt kaphatnak a mindennapi feladatok, piros szín pedig jelölheti a szívednek kedves egyéb feladataidat.

Ezt követően egyszerűen kipipálod a felírt feladatot ha a elvégezted, vagy kihúzod ha már nem kell megcsinálnod, nem kerül rá sor.
Ugyanez az elv működhet a találkozók, események esetében is.

Szívből remélem, hogy a hatékonyságodhoz sikerül hozzájárulnom ezzel a bejegyzéssel, ha pedig kipróbáltad a fent leírt tippek valamelyikét és bevált, ne tartsd magadban, oszd meg velem! 🙂