Ha szakdolgozatra gondolsz és ránézel a naptárra lehet, hogy összeszorul a gyomrod amikor meglátod, hogy január… és már egy hét el is telt… Abban maradtatok a konzulenseddel, hogy január elején küldesz neki egy témavázlatot… Vajon a január 15. még január eleje? Nem igazán!

Ebben a bejegyzésben egy gyors és tartalmas segítség érkezik, hogy mégis mi fán és hogyan terem a szakdolgozat témavázlat.

 

A témavázlat felépítése

A témavázlat a legtöbb egyetemen szigorúan vett elvárás, miután a konzulenseddel megbeszéltétek a végtelenül tág témakört és a szűkített témakörön belül olvasgattál is, akkor célszerű megírni a témavázlatot, ennek a szerkezeti felépítése, olyan mint egy beadandóé.

 

Címlap

Felülre: Egyetem/főiskola neve, kar megnevezése és a szak feltüntetése. Középre: Szakdolgozat címe, alcíme alul baloldalra: szakdolgozat írójának neve és dátum, jobb oldalra konzulens neve (titulussal!).

 

Tartalomjegyzék

Nem kell oldalszámra pontosan meghatározni, hogy melyik téma hány oldalon keresztül lesz kifejtve, de az mindenképpen felsorolandó, hogy hogyan is építenéd fel a szakdolgozatodat.
pl.

1. Bevezetés  

Erről kicsit lejjebb bővebben is szó lesz.

 2. Szakirodalmi áttekintés

  • A vizsgált téma fogalmának meghatározása XY, XZ, XV szerzők szerint
  • A fogalmak hibái, kritikái
  • Egy általános, átfogó fogalom megalkotása
3. A tárgy vizsgálatának lehetséges módszerei
 • A dolgozatban használt módszer(ek) a vizsgálathoz
 • Pontosan mit vizsgálunk, mi a hipotézis amit megerősíteni, cáfolni akarunk, vagy milyen kérdésre keressük a választ
 • Kutatási terv
 • A vizsgálat célja, várható eredményei
4. A kutatás
 • A kutatás folyamata és eredményei, kifogásolható pontjai, esetleges gyengeségei
 • A kutatás lényege és végső következtetései
 • fényében a legrelevánsabb szerelemfogalom és annak következményi, a kutatás relevanciája
 • További kutatási lehetőségek
5. Összegzés
 • Mi lesz a kutatás tanulsága, igazolva vagy cáfolva lett a hipotézis?
 • Milyen további kutatási eredményeket rejt magában a dolgozat?
 • Milyen aspektusból lehet még vizsgálni a dolgozat központi kérdését, milyen lehetőséget rejt még magában.

A tartalomjegyzékben a fejezetek és alfejezetek egyes címei hosszúra sikeredtek a könnyű megértés érdekében, de mindenképpen törekedjünk a rövid fejezetcímekre!

6. Irodalomjegyzék

 A meglévő irodalmak listája, amik a témához kapcsolódnak és feldolgoztad vagy feldolgozásra várnak.

7. Mellékletek

A számítások táblázatai, ábrák, grafikonok.

Bevezetés – Hipotézisek felállítása

Itt tessék őszintének lenni. Persze azt ne írd, hogy azért írom ezt a szakdolgozatot, mert kell a diplomához, és rohadtul unom már az egyetemen, de még ez is hátravan ezért meg kell csinálni…. Szóval ez az amit nem írhatsz – illetve írhatsz csak nem fogok üdvözölni a következményeit.

Na de akkor mit írunk?

Ez lényegében az absztraktod, a témafelvetés rövid összefoglalója, egyelőre kb egy oldal – ez konzulens függő valaki szereti a hosszabb bekezdéseket majd a végleges dolgozatban, most ez a célnak megfelel. A kutatás motivációját. Indíthatunk kicsit messzebbről is, pl. a kutatási téma univerzális, tág megközelítésével.

Majd jön a fokozatos szűkítés, hogy megmutatjuk mi áll a dolgozat középpontjában.

Ismertetjük, hogy milyen vizsgálati módszerrel vizsgáljuk a kérdést, és milyen eredményt várunk tőle.

A lényege, hogy megfogalmazd azt a kérdést, amivel a dolgozatírás során foglalkozol, hogyan kívánod megvizsgálni az adott hipotézist, illetve milyen eredményt vársz tőle. (Nyugodtan leírhatod, ha esetleg a kutatás végén az eredmény nem az elképzelésed szerint alakul, attól nem értéktelen vagy rossz a szakdolgozatod, bármi lesz vidd végig azt a kérdést, ami téged érdekel!)

Kutatási terv

Ez a része a témavázlatodnak arról szól, hogy hogyan képzeled el a szakdolgozat megírását, dátumra pontosan!

 • Mettől-meddig tart maga a kutatás?
 • Mikorra szándékozol feldolgozni a szakirodalmat – azaz írásban, nem csak elolvasni?
 • Mikorra lesz a kutatásnak a konkrét eredménye, mikorra fogod kiértékelni?
 • Kész szakdolgozat leadásának ideje a konzulensnek, hogy jóváhagyja (általában el szokta olvasni az egészet mielőtt véglegesíted, erről egyeztetni kell vele is, hogy ne szaladj ki a határidőből).

Mi van ha nem megy át a témavázlat

Ha nem olvastál szakirodalmat, akkor sem lehetetlen, de esélyes, hogy kevésbé lesz elégedett a konzulensed. Ami viszont feltétlen jó hír, hogy ha a témavázlatod nem is olyan, ami boldoggá teszi, az még nem jelenti azt, hogy kijelenti mégsem vállalja el a konzulensi teendőket, hanem segít szűkíteni és esetleg megmondja, hogy dolgozz rajta egy kicsit.

De higgyétek el egy jó konzulens inkább egy jó tündér keresztapára vagy keresztanyára hasonlít, ha követed az útmutatásait, vagy megindokolod, hogy te egy adott résztémára miért nem fogsz kitérni, nem fogja letépni a fejed, sőt örülni fog neki.

Ha látja, hogy komolyan vetted és nem csak félvállról és esetleg mégsem sikerül jól a témavázlat, tuti segíteni fog, nem csak visszadobni, hogy na akkor holnapra.

Plusz 1. PRO TIPP:

Nézd meg, hogy te a sulidban a karon, melyek a szakdolgozat formai követelményei (margók, betűtípus, sorköz, betűméret, oldalszámozás) és írd annak megfelelően a támavázlatod! 😉

 

Ha bármi egyéb kérdés van, írd meg kommentben mindenképpen válaszolok! ♥