21 nap alatt új szokás?

Számos helyen olvashatod, hogy 21 napig minden nap olvasol 1 órát, akkor a 22. napon ez már automatikusan fog menni, legyen szó akármilyen új szokás kialakításáról.

Na de vajon ez tényleg így van?

Vagy csak a Csodabogaraknak sikerül?

Ez az elmélet dr. Maltz plasztikai sebésztől származik. Megfigyelte, hogy a páciensek zöme, átlagosan 21 nap után barátkozik meg a műtét eredményével, az új arcukkal, művégtagjukkal vagy egyéb hasonló változásokkal. Ezt a megfigyelést alkalmazta a pszichológia világára is, ez az elmélet a számos évtized kutatóit izgatta, mígnem egy londoni kutató Philippa Lally, lerántotta a leplet erről a 21 napos tévhitről, mert sajnos tévhitről van szó.

66 nap kell, hogy rutin legyen egy új szokás

 

Philippa Lally, szemben valóban pszichológiai kutatást végzett a témában. Megvizsgálta, mennyi idő elteltével válik rutinná egy újonnan felvett szokás.

 
96 fő bevonásával, 12 héten át tartott a vizsgálata, a résztvevők mind felvettek egy-egy új szokást a kísérlet kedvéért. Napi 15 percet futás vacsora előtt, volt, meginni 2 liter vizet, napi 30 percet olvasni. Az volt a leglényegesebb, hogy ne legyen a választott szokás bonyolult, nehézkes és körülményes megvalósítani.

 
A megfigyelés végén, Lally arra az eredményre jutott, hogy átlagosan 66 napra volt szükség ahhoz,  hogy automatikusan végezze az illető a választott új szokást, azaz rutinná váljon

 

De valójában miért van szükség 66 napra?

 

Egy új szokás kialakításának első időszaka tele van izgalommal, motivált vagy, 21 nap nem a világ és tudod, hogy képes vagy rá.

 

Amikor pedig letelik a 21.nap is, elengeded a célt, hiszen teljesült, várod, hogy magától megvalósuljon, elinduljon magát a lábad vagy csettintésre el legyen olvasva 100 oldal naponta. De valahogy, mindig közbe jön valami és pont az új szokásod megtartására nincsen idő. A régi szokások, mint olvasás helyett leheveredni a TV elé sokkal könnyebbek és csábítóbbak… ugyan mi baj lehet belőle, ha kivételesen a régi szokásodnak hódolsz. Csak ma…de itt nem szabad elgyendülni.

 

Az új szokás kialakításának szempontjából ez a legnehezebb időszak, ahol a legkönnyebb elveszíteni, amit eddig elértél.. Itt kell nagyon tudatosnak lenni és átlendülni a nehézségeken. Ideje felidézni, hogy valójában miért is akarod az új szokást? Mivel vagy jobb, több ezzel a szokással, mint a régivel? Tudatosítsd a válaszokat, segít átlendülni a nehéz időszakokon.

Ha ezen az átmeneti, de embert és kitartást próbáli időszakon sikeresen átlendülsz, akkor már hamarosan eléred a célod, el kezded érezni, mennyivel több és jobb, hogy van egy új szokásod, érzed a hatásait, a változásokat. Itt kezdd el hiányozni, ha csak egy napot is kihagysz, érzed a hiányát és hogy betöltsd ezt az űrt, tudni fogod hogy mit kell tenned annak érdekében, hogy a hiányzó jó érzés újra meglegyen.

 

Nem fogok hazudni neked, nehéz, nagyon nagy eltökéltség, de még nagyobb önuralom kell, hogy véghezvidd elérd a célod, és felvegyél egy új szokást, amitől több leszel és ezáltal az életed is jobb lesz.