A célok rendszerezése azt jelenti, hogy a korábban listázott céljaidat (erről itt tudsz olvasni) kategóriába kell rendezni, ez azért szükséges, hogy könnyebben tudd őket fontossági sorrendbe rendezni és így amikor még egyszer sorra veszed őket, amiről úgy gondolod, hogy nem aktuális kihúzod, vagy ha valami új dologba menthetetlenül beleszeretsz, azt is fel tudod írni.

 

De nézzük a kategóriákat

 

Családi célok

Milyen az a család, amit elképzelsz magadnak? Hány gyereked lesz? Nem lesz gyereked? Hol fogtok élni? Milyen életszínvonalon fogtok élni? Hová mentek nyaralni? Milyen lesz a kapcsolatod a családod többi tagjával?

 

Pénzügyi célok

Mennyi pénzt szeretnél keresni? Akarsz ingatlanba befektetni? Vagy tőzsdéznél? Milyen dolgokat akarsz magadnak megvenni? Minden, ami pénzért megvásárolható.

 

Karrier célok

Milyen szakmában tudod elképzelni magad? Alkalmazottként vagy vállalkozóként? Indítanál saját vállalkozást? Mi a legacy, mi a küldetés? Milyen maradandó értéket szeretnél létrehozni a munkád során?

 

Testi célok

Mi a számodra ideális testsúly, egészségi állapot? Hány kiló vagy, milyen hosszú a hajad? Milyen gyakran edzel? Hogyan táplálkozol? Mennyit alszol?

 

Szellemi célok

Milyen diplomát szeretnél szerezni, vagy nem szerezni? Milyen nyelvet, nyelveket akarsz beszélni? Milyen tanfolyamot, workshopot, online kurzust szeretnél elvégezni? Milyen szakmai rendezvényekre szeretnél járni?

 

Lelki célok

Hogyan éred el a lelki békédet? Hogyan fogsz minden nap egy kis nyugalomra szert tenni? Meditáció? Pszichológia? Kineziológia? Milyen dolgok révén fogsz kikapcsolódni és új erőre kapni? Hogyan fogod elkerülni a kiégést?

 

Életközösségi (szociális) célok

Milyen szerepben látod magad a lakóhelyeden, az országodban? Milyenek az emberi kapcsolataid? Milyen a viszonyod a szomszédokkal? Kik a barátaid? Milyenek az ismerőseid?

 

A felsorolt céljaid mögé írd a annak a kategóriának a kezdőbetűjét, amelyikbe tartozik, de használhatsz színeket is.

 

Családi célok: Cs
Pénzügyi célok: P
Karrier célok: K
Testi célok: T
Szellemi célok: Sz
Lelki célok: L
Életközösségi  célok: É

 

Ha valamelyik kategóriába nem jut egyetlen cél sem….

a 100 közül, – erre nagyon kicsi az esély, de már volt rá példa – , akkor kérlek térj vissza ahhoz a kategóriához, és gondold végig a válaszaidat a segítő kérdésekre. Ez azért kiemelten fontos, mert minden mindennel összefügg. Méghozzá szorosabban, mint gondolnád. Az egészséged (Testi célok) elengedhetetlen ahhoz, hogy teljes gőzzel a más kategóriába tartozó célok, (pl. a Karrier célok) felé haladj.

 

A következő részben a célok rendszerezése után a célok ütemezéséről olvashatsz.