Az eredményes tanulásról lesz szó ebben a bejegyzéseben, megosztok veletek néhány rövid, de annál hasznosabb tippet ami a tanulást illeti. Ezek azok a szokások, amelyek végig segítettek az egyetemen eltöltött öt évem alatt.

1. Készíts napi teendő listát és határozd meg azt az idő intervallumot,  amikor tanulsz

Bontsd fel kisebb egységekre a tananyagot (órai jegyzet, kötelező irodalom, gyakorlati feladatok), mert ha nem látod pontosan, hogy mi vár rád, akkor hajlamosabb lehetsz sokkal többnek gondolni mint amennyi valójában, könnyen túlterheltnek érezheted magad, ez pedig a koncentrációt is rombolja… Mindez pedig oda vezet, hogy végül semmit nem csinálunk meg.

2. Légy reális

Az eredményes tanulás alapköve az, hogy megfelelően lődd be a tanulási mennyiségeket. Ami a tervezést illeti ne adj magadnak túl sok tennivalót, gondold végig, hogy tényleg belefér-e a napodba. Legyél tisztában a korlátaiddal, számolj velük így nem fogsz stresszelni azon, hogy nem csináltad meg feladataidat, amelyeket egyébként is lehetetlenség lett volna. Sikert tervezünk, nem 5 éves tervet kell teljesíteni egy nap alatt. Persze az sem reális ha napi 2 órát szánsz a 4 nap múlva esedékes vizsgádra és van rá 1000 oldal. Erőltesd meg magad, de nem kell beleőrülni a tanulásba.

3. Megfelelő tanulási terv

A tanulási terv elkészítéséről már írtam korábban, ezért itt csak a fő pontokat emelném ki. Mindig rendelj időkorlátot a tanulás mellé pl. 10:00-12:00 tanulás, 12:00-12:30 szünet majd 12:30-14:30 tanulás. Tervezd be az ismétlést is, ettől még eredményesebb a tanulás.

Számomra ez azért segítség mert nehezebben csúszom el, a szüneteim sem nyúlnak el túl hosszúra és amint le tudom az aznapra beosztott tanulnivalót, vár a szabadság! 😊 

Szánj rá néhány percet, hogy megcsináld, leírd azt a tanulási tervet, ami illik hozzád és segít téged, erre legalkalmasabb a naptárad, amit egyébként is gyakran használsz.

4. Vizsgaszituáció gyakorlása

Csinálj feladatlapokat időre, ahogyan a vizsgán, ez ad egy kis ismeretet ezáltal pedig magabiztosságot. Az idő mérését tényleg vedd komolyan, állíts be a telefonodon időzítőt, hogy tényleg komolyan vedd a feladatot.

5. Eredményes tanulás legnagyobb titka

Tarts rendszeresen, aktív szüneteket! Ha nem tartasz szüneteket nem tudsz koncentrálni, nem úgy megy ahogy kéne, máris stresszes leszel attól, hogy nem tudsz haladni. Vagy pedig a végtelenségig elhúzódik a tanulás, eredménytelenül.

Nagyon fontos, hogy ahhoz, hogy tényleg eredményes tanulás legyen a végeredmény, közben tarts szüneteket, de ne csak a telefont nyomkodd, hanem állj fel az asztalodtól. Egyél valami egészséges nasit, szívj friss levegőt és máris több energiád lesz!

Sok sikert a vizsgákhoz és kitartást!