Biztos, hogy már többször voltál te is úgy, hogy hagyod az egészet a francba, mert utálod és elég volt, és nincs is miért csinálnod. Én is sokszor éreztem már így, valahogy az ember kiábrándul ilyenkor az életből is, ezért hoztam most hét tippet, hátha legalább egy segítségedre lesz a nehéz időkben, hogyan is tudod ilyenkor motiválni magad?

 

1) Állíts fel célokat

 

Igen a célok az alfa és az omega… de miért? Mert könnyebben áttekinthetővé teszik a feladataid és biztosítják a sikerélményt is.

Állíts fel hosszú távú célokat és ezeket bontsd le rövid távú célokra. Pl. ahogyan egy korábbi cikkben már volt róla szó, tervezd meg a tanulást, ha nem is napokra, de hetekre lebontva és pipáld ki, húzd ki, amit elvégeztél.

Azért fogod tudod motiválni magad, mert a feladataid nem lesznek végeláthatatlanok és büszke is leszel magadra, hogy nem fogott ki rajtad!

 

2) Próbálj mindig előre tervezni

 

De nem ám úgy, hogy betervezed és amikor látod, hogy óóó van még arra idő, akkor félreteszed. Készíts egy időkorláttal rendelkező teendőlistát, azaz ha két óra összekapni a szobádat, akkor két órát adj magadnak erre és ne hármat-négyet, mert megöli az egész napodat és utálni is fogod az egészet. 

Használj szokás követőt (ha bővebben szeretnél erről olvasni, akkor itt megteheted), ez arra jó, hogy dokumentáld a szokásaidat, ezáltal mérhetővé válik melyik tevékenységed mennyi időt visz el, és mi az amivel nagyon is kéne foglalkoznod mert fontos, de mégis háttérbe szorul, ráadásul motivál hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból.
Sőt a segítségével új szokásokat is ki tudsz alakítani, én így kezdtem el rendszeresen vezetni a bevételeimet, kiadásaimat és megtakarításaimat.

Szóval azzal is tudod motiválni magad, ha szorít az idő – de nem mindenkinek válik be, van aki esetleg úgy érezheti, hogy ez a fajta stressz túl sok neki. Őszintén szólva nekem sem működik, ha célokat állítok fel, az sokkal jobb a lelkemnek.

 

3) Adj jutalmat magadnak

 

Ezt lehet már olvastad vagy hallottad tőlem, de egyszerűen nem győzöm hangsúlyozni. Már csak azért sem mert sokkal nagyobb boldogsággal tölti el az embert a siker, mint amikor meglép egy feladat elől, mert van még arra idő…Adj jutalmat magadnak.

Na de milyen jutalmat?

Menj moziba vagy nézz egy filmet otthon.

Tarts egy szépségnapot – gyújts gyertyákat és vegyél egy forró fürdőt egy jó könyv társaságában.

Vegyél egy könyvet vagy valamit, amit szeretsz (nálam ilyen módon szaporodnak gomba módra a füzetek és írószerek).

De nyugodtan menj el bűntudat nélkül bulizni vagy bármilyen rendezvényre.

4) Készíts magadnak motiváló emlékeztetőket

 

Ez lehet egy-egy motiváló idézet, post-it ra írva beragasztva ahhoz a részhez a könyvedben, amit nagy kihívás megtanulni. Vagy ha tudod, hogy egy adott időszakban nem lesz energiád sem erre ránézni, akkor írj egy kedves e-mailt a jövőbeni énednek, szuper lehetőség erre a futureme.org.
De sorolhatnám tovább is: playlist (lejátszási lista), videó, önmegerősítések stb.

Ha az nem megy, hogy motiváld magad akkor legalább hagyd, hogy elhidd, képes vagy rá!

5) Vedd magad körül olyan emberekkel, akik inspirálnak téged

 

Töltsd az idődet olyan emberek társaságában, akiknek nincs halálfélelmük a szakdolgozattól, hanem mindig felemlegetik, hogy miután leadtátok megünneplitek egy jó kis bulival.
Tanulj olyan hallgatókkal, akik gyorsan szeretnének túl esni a dolgon és nem költöznek be egy napra a könyvtárba csak mondjuk négy órára.

Ha úgy érzed nincsenek ilyen emberek a közeledben, akkor egyszerűen írj egy listát arról, hogy kik azok az emberek, akik motiválnak és miért? Ezek lehetnek történelmi személyiségek, hírességek, filmszereplők de akár egyszerűen egy családtag is.

 

6) Tiszta, rendezett munkakörnyezet

 

Elsőre lehet nem gondolnád, de igenis fontos a környezeted, ha arról van szó, hogy motiváld magad.

Minél kevesebb cucc van körülötted, annál produktívabb vagy, gondolj csak bele ha rend van egyből tudod hova kell nyúlnod, nem kell keresgélni és elkerülöd a mini szívrohamokat, hogy „úristen, nincs meg…. tuti elhagytam”.

 

7) Nézz, de legalább hallgass TED talks előadásokat – van ám sok magyarul is

 

Nagyon inspirálók és elgondolkodtatók, sokat lehet tanulni is belőlük… Nem nagyon tudom elmondani, hogy milyen érzéssel töltenek el ezek az előadások, amelyek 10-15 percesek,  de egyszerűen felemelő látni és ráadásul motivál is, amikor valaki szenvedéllyel foglalkozik egy adott témával.

De inkább megmutatom, az egyik kedvencemet 😊 Valóság-e, ami nem hat?