Ebben a bejegyzésben olyan tippeket osztok meg veled, amelyek segítenek, hogyan maradj hatékony és csökkentsd gyorsan a feladatlistád.

1) Letisztult munkaterület

Mielőtt munkához látsz mindenképpen érdemes tudatosan lecsökkenteni a zavaró tényezőket, ez is segít összpontosítani, fókuszálni. Ne a hálószobában tanulj, ne otthonról dolgozz, ha módod van rá, legyenek elszeparált, megfelelően különálló helyei a munkának és a pihenésnek.

 

2) Csak a szükséges tárgyak

Fontos, hogy csak azok a dolgok legyenek az asztalodon, amelyek az adott feladatodhoz kapcsolódnak…. nem hiszem, hogy szükséged van hatezer magazinra vagy könyvre a géped mellett, az összes létező színű szövegkiemelőre, sem pedig hat darab jegyzetfüzetre vagy a lelkesen pittyegő telefonodra, ezek mind-mind a koncentrációdat csökkentik.

 

3) Írd le a célokat és a feladatokat mielőtt belekezdenél

Határozd meg mi az a határidő, amikorra végezni akarsz a feladataiddal, oszd fel kisebb részekre, iktass be pihenőket, számomra ez a legnagyobb segítség, hogy fókuszálni tudjam a gondolataimat a feladatra és a lehető leghatékonyabb legyek. Ehhez az egyik megfelelő módszer a Pomodoro-technika. Ez a koncentrálást úgy segíti, hogy kisebb intervallumokban a feladatod az, hogy maradj hatékony de nem órákon át hanem 25 perces intervallumok erejéig, köztük szünettel.

 

4) Hallgass zenét, hogy kizárd a háttérzajokat

Erre alkalmas lehet a rainsound, a meditációs vagy a tanulós zenék is. Ezt nekem is sokszor ajánlották, számomra azok a zenék jönnek be, amiben nincs ének, ahogy éneket hallok máris a zenére figyelek nem a feladatra, szóval ezzel óvatosan. Táncra perdülni nem ér, munka helyett. De ha zajos környezetben dolgozol, kifejezetten hasznos, ha kiszámíthatóan és megnyugtatóan szól a zene.

 

5) Wifi

Biztosan sejted, hogy mit akarok. Igen, kapcsold le a Wifit és tedd messze a telefonod. Én otthon a fiókba szoktam tenni, a munkahelyemen pedig a táskámba. Ha valami vészhelyzet adódik, akkor fel fognak hívni, azt pedig a fiókból is meghallod, de hidd el sokkal gyorsabban megcsinálod azt a kimutatást vagy megtanulod az adott anyagot, ha nem az értesítéseket lesed. Mindenkinek ismerős, hogy jaj, gyorsan visszaírok, aztán már a harmadik érdekes cikket olvasgatom.

 

6) Rövid intervallumokban dolgozz

Ezt a szabályt nagyon sokára sikerült betartanom, de bevallom egy idő után képtelen voltam alkalmazni, mivel állandóan azt éreztem hogy egyszerűen leáll az agyam, és hiába csak olvasnom kell nem jut el az info, egyszerűen nem sikerül feldolgozni. Képtelenség sokáig koncentrálni, és a lehető legrosszabb ötlet, az íróasztalod mellet ülve, telefont nyomkodva pihensz. Na de, akkor hogyan is pihenj?

 

 

 

 

7) Pár tipp  – maradj hatékony pihenés közben

  • egyél egy kis gyümölcsöt, akár egy csokit
  • igyál egy pohár vizet
  • friss levegő (az irodánál/szobánál minden frissebb) sétálj egyet
  • Nézz egy TEDx videót

Nem arra van szükség, hogy teljesen leálljon az agyad (úgysem tud) hanem, arra hogy másféle hatások érjék, hiszen különböző ingerekre különbözően reagál. Ha csak figyelnie kell, nem pedig problémát megoldani, az pedig már pihenés!

 

8) Kösd meghatározott időtartamhoz a feladatok elvégzését és a pihenőidőt is!

Ha tudod, hogy korlátozott idő áll rendelkezésedre fókuszáltabbá válsz. Egy tipp, ha nem tudod, hogyan is kéne ezt kivitelezni: Pomodoro-technika.

 

9) Legyél jelen tudatosan

Gyakorold a mindfulness technikáit, hogy megbirkózz a nem kívánatos gondolatokkal. Erre egy szuper alkalmazás a Headspace!

 

10)  Írd le a gondolatokat

Biztosan veled is előfordul, hogy a feladatod közepén járva egyszer csak belédhasít a felismerés, hogy megfeledkeztél egy megválaszolatlan e-mailről, egy háztartásbeli teendőről, vagy csak beugrik valami, amit még a héten kell elintézned, vagy egy hozzávaló a vacsorához, amit hazafelé meg kell venned.

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy abbahagyod, amit épp csinálsz és gyorsan megválaszolod azt a bizonyos e-mailt. Legyen melletted egy post-it, vagy akár a terveződ amire vagy amibe munka közben gyorsan felfirkantod, hogy e-mail, tejföl vagy bármi, így nem felejted el, és később fogsz foglalkozni velük, az éppen aktuális feladat elvégzését pedig csak egy gondolat erejéig kell megszakítanod

Remélem hasznos volt számodra a bejegyzés, írd meg neked melyik tipp bizonyult a legjobbnak, a hatékonyságod növelésének érdekében.:)