Biztos vagyok benne, hogy számos időtervezési módszer lapul a te tarsolyodban is, mint vagy csak gondoljunk egyszerűen a havi, heti, napi tervezésre vagy a listaírásra.

Olvastál róluk, de nem használod vagy használtad őket, aztán egyszer csak elvesztek az éterben, már nem írsz teendőlistát, sőt talán bevásárlólistát sem.

Ez a cikk a nyugalom megzavarására alkalmas néhányan úgy érezhetik, hogy magánügyekről van szó, a felkorbácsolt érzelmekért azonban nem vállalok felelősséget.

De miért történik nem működik egyetlen időtervezési módszer sem?

Mert nem veszed komolyan az életed, az álmaidat vagy egyszerűen csak magadat. Igen, jól olvastad, nem veszed komolyan. Jól tudom, ugyanezt csináltam évekig… érzelem-alapú vásárlásaim voltak, rengeteg alapanyag otthon, mégis főzni nem tudtam mit. Semmire nem volt időm, de nem is voltam hajlandó végig gondolni, hogy melyek az igazán fontos dolgok, mi az ami engem érdekel

Nem volt semmiféle célom

Nem vettem komolyan semmit, mert nem volt miért. Sodródtam az árral, csináltam amire kértek, mentem ahova mondták…

 Cél alatt nem azokra a hétköznapi dolgokra gondolok, mint beérni a munkába mert szörnyű a főnököd, vagy letudni a vizsgákat mert nem buli plusz éveket ott tölteni az egyetemen. Nem erről beszélek. Arról beszélek, hogy bekerültem az egyetemre és megállt minden. Nem volt tovább, nem tudtam mi lesz a vége miért csinálom. Ültem a langyos vízben, tanulgattam, összevissza költöttem a pénzt (az egyetem évei alatt beszerzett cuccaim 90%-át kiselejteztem a közelmúltban)… Persze tudom, a mai fejemmel, hogy ez egyfajta tanulási fázis volt. Mégis mennyi időt eltölthettem volna hasznosabban mindenféle időtervezési módszer nélkül.

Mindez egyáltalán nem lett volna baj, de elkezdtem elégedetlen lenni, magammal és az életemmel, nem nagyon tudtam mi a gond, egyszerűen semmi nem volt jó. Nem volt rajtam semmilyen komoly felelősség… éltem, mint hal a vízben, mégsem voltam boldog.

Aztán valahogy megfogalmazódott bennem néhány gondolat, rengeteg könyv és tanulmány olvasgatása után. Ma már tudom, hogy melyik volt a leghasznosabb és ezt a módszert követem a mai napig.

Miután ki tudtam mondani mit akarok, minden elhatározás nélkül keresgélni kezdtem a lehetőségét annak,  hogyan érhetem ezt el. Komolyan vettem a feladataimat, magamat és legfőképp az időmet.

Sorra vettem az életszervezési módszereket, azon belül is az időtervezési módszer érdekelt leginkább, amelyekkel megismerkedtem az évek folyamán leteszteltem, melyik számomra az, amelyik igazán segít a fontossági sorrend felállításától a megvalósításra szánt idő csökkentésén át a legnagyobb teljesítmény és célok eléréséig.

Mindennek már 11 éve

Rengeteg bukás, de még több tapasztalat és annál is nagyobb szabadság, de legfőképpen energia, hogy a kötelességeim mellett az álmaimnak is tudjak élni, minőségi időt tudjak szánni magamra és a szeretteimre, röviden: azzal tudjak foglalkozni, ami igazán érdekel.

Már biztosan feltetted magadnak a kérdést: Mi ez a módszer, könyv, akármi amivel ezt a tudatosságot elértem…. Meg fogsz lepődni, ezt a sok felszedett tudást nem találod meg egy könyvben, ez mind-mind évek gyakorlása és kísérletezése.

Végül pedig annak az eredménye, hogy a személyre szabott tervezőm (filofax) segítségével egy helyen tudom követni, vezetni és rendszerezni az életem minden aspektusát. A határidőktől, időpontoktól, eseményektől kezdve a személyes, privát, családi dolgokon keresztül a különböző projektjeimig, a vállalkozásomig.

Mi az időtervezési módszer titka?

Az időtervezési módszer, legyen az bármelyik, akkor fog működni, ha el tudsz köteleződni a változás mellett. Ha belátod, hogy növekszik a hatékonyságod és az eredményességed, ha offline tervezel, mert ez egy egyedi rendszer, amit magadra igazítasz nem pedig te igazodsz hozzá. Be kell látnod azt is, hogy ha offline naptárba jegyzetelsz ritkábban kötsz ki utána a facebook hírfolyam tengerében.

Ha adsz egy esélyt a változtatásnak és magadnak arra, hogy megváltozz, akkor a következő teendőt elér faramucin hangzik… Adj magadnak időt, ahhoz hogy kiderüljön neked való-e az adott időtervezési módszer próbáld használni 4-5 napon keresztül. Erre azért van szükség, mert ami az ember nem ismer, az idegesíti, abba akarja hagyni, uralkodj magad felett és erőltesd egy kicsit.

 

Néhány módszer, amit mindenképpen próbálj ki:

Pomodoro-technika

Eisenhower-mátrix