vizsgadrukk szintén egy olyan tényező amely, nagyban befolyásolja a teljesítményünket. Lényegében egy lelkiállapotról van szó, ami képes megsemmisíteni az embert, és hiába tanult előtte becsületesen napokat és tanult órákat, ha ezzel a szörnnyel nem bánik el, leblokkol és simán mindent elfelejt. Ez a szörny a vizsgadrukk. Íme néhány tipp a rettegett szörnyeteg legyőzéséhez!

 

Ne kezdj el magolni a vizsga előtti éjszaka

Ez az, amit mindenki megpróbál legalább egyszer, de a túl sok információ hirtelen idegen lesz számodra a túl sok izgalom miatt, és csak összezavarodsz. Stresszes leszel, demotivált, hogy nem tudsz semmit, és annyira belelovallod magad ebbe, hogy a végén a több napos tanulás ellenére is képtelen leszel levizsgázni.

 

Aludj eleget!

Mindenki máskor hatékony, de a késő estig tartó tanulásra ugyanaz igaz, mint az éjszakai tanulásra, mivel a késő esti tanulás gyakran éjszakai tanulásba torkollik.

Este nyolckor tedd félre a tanulnivalót, ha előtte egész nap tanultál, akkor hidd el az agyad is végre hálás lesz, csinálj valami teljesen mást, olvass, beszélgess vagy csak ülj le a tévé elé, ha tényleg semmi más nem segít. Időben feküdj le, aludd ki magad.

Na hasonlítsd magad másokhoz

Ne mérd magad a barátaidhoz, szaktársaidhoz, mert mindenkinek meg van a saját tanulási módszere, ami számára hatékony. Felesleges azon aggódni, hogy a körülötted lévők mikor, mennyit, milyen gyorsan tanulnak, inkább próbáld meg a legjobb formádat hozni és légy magabiztosa saját rutinodat és szokásaidat illetően.

 

Ha nagyon kikészít a vizsgadrukk

Ilyenkor ülj le a barátaiddal, vagy csak szóban panaszkodd ki magad, írd le az érzéseidet. Igenis lehet panaszkodni! Sőt, kell is! Én is szoktam! Miután kipanaszkodom magam, bár a helyzet nem változik, mégis újult erővel vágok bele, ha a kedvem nem is lett jobb, igenis jó kimondani, hogy elegem van az egészből és utálom is. Szóval ha nem veszed túlzásba, és nincs minden egyes vizsgánál a hiszti, akkor ez hoz egyfajta megkönnyebbülést, jól esik a bíztatás és már nem is azon jár az eszed, hogy milyen rossz, hanem azon, hogy nemsokára vége lesz. 😊

 

Pozitív és realista gondolatok

Tudom, hogy mennyire visszaveti az ember kedvét, sőt erejét is, ha egy vizsga nem sikerül…. hiszen borul minden, és egyébként is tanultunk rá, és ott bújkál a kisördög mi van ha legközelebb sem sikerül?

Ilyenkor írj motivációs gondolatok magadnak. Akár csak egy kis cetlire, és tedd oda magad mellé, jól látható helyre, és amikor elkezd motoszkálni a kisördög olvasd el ezeket a sorokat. Nem kell hinni benne, csak olvasd és küldd a kisördögnek a parancsot.

 

Néhány motiváló gondolat

Amíg minden tőlem telhetőt megteszek, addig már jó vagyok.

Egy rossz jegy nem a világ vége.

Nem hasonlítom magam másokhoz.

és amit én szoktam használni.

Képes vagyok rá.

Sikerülni fog!

Hidd el, a vizsgadrukk is csak egy olyan szörnyeteg, amelyen felül lehet kerekedni. Nem biztos, hogy elsőre egyszerű lesz, de az biztos, hogy megéri megpróbálni. A minél stabilabb tudás, egyfajta önbizalmat ad, de mindig gondolj arra, hogy legtöbbször van még egy életed, tehát ha megbuksz a vizsgán, akkor tudsz újra próbálkozni. De ahogy én szoktam mondani, nem azért megyünk a vizsgára, hogy megbukjunk… azért megyünk vizsgázni, mert képesek vagyunk sikerrel venni az akadályt! 🙂