A Pomodoro-technika nem más mint egy időtervezési technika, amit Francesco Cirillo fejlesztett ki még az 1980-as években, nevét pedig a paradicsom szó olasz megfelelőjéről kapta.

De miért van köze mindennek a paradicsomhoz? Nem konkrétan a paradicsomhoz, mint ételhez van köze, hanem a paradicsom megjelenését utánzó konyhai időzítőeszközhöz, amelyet Cirillo nemes egyszerűséggel az idő mérésére használt.

Maga a módszer lényege, hogy segítsen egy nagyobb projektet felosztani kisebb feladatokra a könnyebb teljesítés érdekében. 25 perces intervallumokban foglalkozol csak azzal az egy, adott feladattal – nincs multitasking, nincs Facebook, Instagram, e-mail, sem nassolás.

A 25 perces koncentrált munkát 5 perc pihenés követi, ez idő alatt bármit lehet csinálni, ami csak az időbe belefér. Majd újabb 25 perc munka, amelyet 5 perc pihenés követ, és ez ismétlődik a nap folyamán. A Pomodoro tehát 25 perc munka és 5 perc szünet.

Pomodoro technika

Hogyan alkalmazd a Pomodoro-technikát?

1) Gondold végig, miket szeretnél a nap folyamán csinálni, milyen feladatokat kell elvégezned. Válaszd ki a legfontosabbat és legsürgősebbet (A fontos és sürgős feladatok meghatározása sem mindig magától értetődő, erről egy korábbi cikkemben olvashattál már.)

2) Próbáld megsaccolni hány Pomodoro ( = 25 perc munka + 5 perc szünet) szükséges a feladat elvégzéséhez.

3) Emellett szükséged lesz egy időzítőre. Ha igazán hagyománykövető szeretnél lenni, akkor irány a konyha és kapd fel a tojásfőzéshez használt időzítődet, de ugyanezt az eszközt megtalálod a telefonodon is.

4) Nem marad más hátra, állítsd be az időzítődet 25 percre és égjen a kezed alatt a munka! Csak a feladatoddal foglalkozz, ha eszedbe jut egy megválaszoltalan e-mail vagy egy függőben lévő árajánlat, akkor jegyezd fel és folytasd tovább a megkezdett feladatodat. Ez után van 5 perc szüneted.

5) Majd pedig újra 25 perc munkát követ 5 perc pihenő és addig ismételd ezeket a köröket, amíg készen nem vagy. Négy Pomodoro után tarts egy nagyobb 25-30 perces szünetet.

6) Ha pedig előbb végzel a feladatoddal mint 25 perc, akkor belekezdhetsz egy másik feladatba vagy megjutalmazhatod magad egy hosszabb szünettel és a fennmaradó időt töltheted pihenéssel.

Na de hol itt buktató?

Mindig tartsd meg a rövid szüneteket.

Ezt azért fontos kihangsúlyozni mert ha úgyis érzed, hogy nem 100%-ban tetted oda magad a 25 perc folyamán az elmédnek szüksége lesz a pihenésre és a feltöltődésre, ha nem tartod be, akkor az egyenesen az elkövetkező 25 perces munkaidők kudarcához vezet, akármennyire is szeretnél nem leszel hatékony, egyszerűen azért mert nem lesz hozzá agyad.

Lehet, hogy azt gondolod hatékonyabb, ha azt az 5 percet is munkával töltöd hiszen pont be tudnád fejezni a feladatod, ellenben 5 perc kevés a feltöltődésre. De fontos tudni, hogy a rendszeres szünetek visszaállítják az energiaszinted, növelik a produktivitást. Ez pedig jóval többet ad, mint amennyi időt elvesz.

A magas energiaszint sokkal fontosabb tényező, mint a sok idő. A Pomodoro technikának pont ez a lényege, hogy fenntartsa a megfelelő energiaszintet. Így nem fogod az idődet pazarolni arra, hogy olyankor is dolgozni próbálj, amikor nincs értelmes hiszen sem energiád, sem kedved a hatékonyságod pedig a nullához közelít.

De mit érdemes ilyen rövid szünetbe beiktatni?

  • Csak olyan tevékenységet, amellyel fejben is elszakadsz a munkától.
  • Tilos gyorsan listát gyártani a további feladatokról, és azok megoldásán agyalni.
  • Ne nézegesd az e-mailjeidet, maximum a Facebook-ot – és ott sem a szakmai csoportokat – pörgesd át a híreket, igyál egy nagy pohár vizet!
  • Állj fel az asztal mellől, sétálj egyet, csinálj néhány gyakorlatot vagy csak nyújtózkodj egy nagyot. Hidd el az elgémberedett izmaid, amelyet ülés közben nem használsz nagyon hálásak lesznek érte!
  • Tehát olyan dolgokat csinálj ezekben az időintervallumokban, amelyek nem igényelnek nagy figyelmet.

 

Ez a blogcikk a Pomodoro technika alkalmazásával készült, 4 Pomodorot vett igénybe a megírása, plusz egyet a lektorálása. Azaz 145 perc.