Mindenki életében ott van az a helyzet, amikor valami, amit szeretne nem sikerül és sokszor előfordul, hogy ezen a valamin sok minden múlik. Azzal, hogy nem sikerül elindul a dominó…. Van, aki egy vizsgaidőszakban több vizsgán is megbukik, van aki a nyelvvizsgán hasal el (ahogyan én is), van aki elbocsátanak a munkahelyéről vagy éppen hónapokig nem is talál munkát…

Mindegyikben az a közös, hogy pocsékul érzed magad mindenki bíztat, hogy legközelebb sikerül és baromi kedvesek azonban ez édes kevés. Nem a környezetünk szándéka, hanem a magunkba vetett hitünk, hiszen őszintén ki szokott nekimenni úgy a feladatainak, hogy: „Sikerülni fog, meg tudom csinálni, képes vagyok rá!”? és itt nem arra gondolok, hogy motivátornak kell lenned, csak arra hogy csupán izgulsz, nem pedig elásod önmagadba, minden képességedbe vetett hitedet.

Pedig ilyenkor így járunk, nem is mi ássunk el az önmagukba vetett hitünket, elporlad az magától. Na erről szól ez a cikk, mi a teendő, ha elbuktunk, ha ez történik.

 

1) Gyászold meg

Nem viccelek, engedd meg magadnak, hogy szomorú legyél, csalódott, utáld az egészet, a világot és ne is foglalkozz semmivel, ne csinálj semmit. De ez max 24 óra, nem több.

 

2) Vissza a régi kerékvágásba

Láss neki a mindennapos feladataidnak, nincs több punnyadás és menekülés a világ elől, ha valaki rákérdez a helyzetre, akkor most az egyszer ér azt mondani: Igen, sajnos nem sikerült, de köszönöm jól vagyok! mert a sajnálkozó és nem bíztató ismerőseinket ilyenkor nem hátrány elkerülni. De kifejezetten magával a ténnyel, hogy nem sikerült (vagy nekem azzal, hogy nem sikerült a nyelvvizsga) még nem kell foglalkoznod.

 

3) Szembenézni a problémával

2-3 nap múlva ideje leülni és megnézni, hogy ami nem sikerült miért nem sikerült, tényeket kell keresni nem érzelmeket. Nem azt kell látni, hogy egy rakás csődtömeg vagy és soha nem sikerül semmi mert ez nem igaz. Azt kell látnod, hogy mi az a terület, ami miatt nem sikerült.
Mondok egy példát. Nyelvvizsga esetében gyakori, hogy a hallott szövegértés miatt nem sikerült, vagy a szóbelin való izgulás miatt, nem volt érthető a szöveg mert egy specifikus témáról pl. növénytermesztés szólt, nem sikerült jól a levélírás.
Sorra kell venned melyek azok a területek, amelyeken fejlődnöd kell.

 

4) Megszűntetni a problémát

A legeslegfontosabb itt, hogy adj meg magadnak egy céldátumot. Én adok magamnak fél évet mielőtt újra nekiszaladok a nyelvvizsgának.

Vedd sorra a feladatokat, szerezd be a könyveket, keress egy tanárt. És készíts akciótervet.

Azt hiszem az összes lépés közül ez a legnehezebb. Bár kecsegtetően hangzik, hogy megszűntetjük a problémát, mégis amikor újra rágyúrunk a nyelvvizsgára, biztosan felüti majd a fejét a gondolat, hogy „Nem fog menni, múltkor sem sikerült.” Ez pedig az egyik legaljasabb érzés, mert sokkal nehezebb megnyugtatni magunkat, hogy hátha sikerül, amikor egyszer már elbuktunk és ez tény. Ezért azt tudom tanácsolni, hogy amikor azzal foglalkozol, hogy a problémás területet fejleszted, gondolj arra, hogy a nulláról kezded, és mivel a tudásod nem a nullával egyenlő, sikerélményeid lesznek és becsapod a kis agyad, így az elfelejt emlékeztetni a rossz élményekre.

 

5) Az új lehetőség

Amikor már egyszer buktam a nyelvvizsgán, és elmentem másodszorra, nagyon nehéz volt nem arra gondolni, hogy nem sikerül. Aztán taktikát változtattam, hiszen más az időpont is, én sem ugyanaz az ember vagyok, a tudásom is több és a csillagok is nekem kedveznek (a csillagok mindig nekünk kedveznek 😉 ). Ezt nem szabad elfelejteni sosem, amikor nekiszaladunk újra az akadálynak. Ami egyszer megtörtént, azon nem lehet változtatni, de azért mert megtörtént egyáltalán nem biztos, hogy másodjára is megtörténik.

Így volt ez nekem az angol C1-es nyelvvizsgával, és a második lépésnél tartok, ami a francia nyelvvizsgát illeti.

Sose add fel, a végén úgyis te nyersz!

Hajrá!