A mai bejegyzés már régóta érik, úgy gondolom, hogy miután pár időgazdálkodási  módszert megismertettem veled, nem árt ha szó esik róla milyen számodra megfelelő határidőnapló, naptár, vagy csak egy füzet, ami számodra hasznos lehet. Ezért sorba veszem mindezeket, a saját példáimon keresztül, remélem a segítségedre lesz.

Elöljáróban tudnod kell, hogy az offline határidőnapló híve vagyok, mivel egyrészt el szoktam őket rakni, másrészt számomra ez egy személyes dolog, ezért is különösen fontos mert sokszor naplóként is szolgál, ezt főleg a nők érthetik.

1) Hagyományos határidőnapló

Ezzel a darabbal kezdtem a pályafutásomat, napi beosztással, heti beosztással, A/5-ös B/5-ös és mindenféle méretben.
Amikor az az élethelyzet volt leckefüzetként szolgált, amikor dolgoztam az egyetem mellett akkor ömlesztve odaírtam mindent, sulit, munkát, magánéletet, de nincsen plusz hely benne és a havi tervezője, ami nekem szintén fontos, általában mindegyiknek szűkös.

Sokáig azt hittem, hogy ez lesz a számomra megfelelő naptár, sőt biztos voltam benne, amíg nem ismertem meg más lehetőségeket. Sok mindent kipróbáltam és sokszor vissza is tértem erre. Ez a szép púderrózsaszín határidőnapló volt az agyam egészen augusztusig, amikor hűtlen módon lecseréltem….

2) Filofax

Körülbelül három éve ismerkedtem meg a gyűrűs kalendáriummal, másnéven filofaxszal. Nem is akartam váltani, de éreztem hogy elég sok minden hibádzik így elhittem, hogy na ez lesz a megfelelő határidőnapló. De nem lettünk egymás szerelmei, mivel a napi beosztású betétlapok, sok helyet vettek el (és mindig visszatettem, ami nem kell, mert ellenállhatatlan szükségét érzem, hogy mindig velem legyenek…) a heti beosztásúban pedig a hely bizonyult kevésnek, ráadásul utáltam a gyűrűit, mivel nyomták a kezemet, amikor bal oldalra kellett írnom, és röhejesnek tartottam, hogy mindig kiszedegessem a lapjait.

Szóval ha herótod van, hogyha a spirál a kezed alatt van miközben írsz, akkor nem tanácsolom neked, és a havi tervezőjétől sem voltam feldobva. Másik hátránya számomra, hogy mivel lényegében korlátlanul (amíg maga a gyűrű mérete engedi) lehet bele pótlapokat tenni, így szuper listákat gyártottam és cipeltem magammal minden nap…határidőnapló helyett egy könyvet, teljesen feleslegesen. De ha számodra egyáltalán nem okoznak gondot a spirálok és nem gyártasz kórosan listákat, akkor szeretettel ajánlom neked. Bővebben olvashatsz még a filofaxról és az általa kínált lehetőségekről itt.

3) Google Calendar

Miután megszakadtam annyira nehéz volt a határidőnaplóm, és olyan sok mindenki használja, biztosan ez lesz a megfelelő határidőnapló, beköltözök én is egy online naptárba a telefon úgyis mindig nálam van. Nos, ez az elején már több sebből vérzett. Rengeteg mindent elfeljtettem, annyira szokatlan volt, elkezdtem cetlikre jegyzetelni az időpontokat,találkozókat.

De az is megesett, hogy amikor hajnalban nem találtam a naptáramat (ami igazából már nem is volt…) kivert a víz és felhívtam az összes családtagomat, hogy nem látták-e a naptáramat…olyan 5 óra körül lehetett. De ami ennél is vicessebb, hogy amikor telefonálás közben megkérdezték mikor érek rá, szemrebbenés nélkül azt mondtam, hogy visszahívlak, csak megnézem a naptáramat. 😀 Azt hiszem mindenki megkönnyebbült, amikor újra egy offline határidőnaplót szorongattam.

De amiért imádom a Google Calendar-t az azért van mert segít nekem, hogy a párom ne felejtse el a dolgokat. Ha valahol jelenésünk van, akkor bepötyögöm és meghívom az eseményre, sőt amióta ezt csinálom már nem szokása rászervezni a programjainkra. 🙂

 

4) Bullet Journal

Ryder Caroll. Leuchttrum 1917. Valójában erre a két névre felfűzhető az egész Bullet Journal. Ha még sosem hallottál róla, akkor ajánlom figyelmedbe egy korábbi bejegyzésemet, amit itt érsz el. Nos, a Bullet Journallal csaltam meg a púderszínű gyönyörűségemet. 🙁 (Ne haragudj!) Ennek okai pedig a következők:

 • külön nyomtattam egy havi tervezőt, amit általában csak belettem és hol elhagytam, hol otthonhagytam, vagy nem figyeltem és hónap  végén nem az adott hónapé hanem már a következő hónapé volt nálam…  agyrém. (Itt talán fontos megemlíteni, hogy ebben vezetem lényegében az összes időpontot, tudnivalót, ami másoktól függ, családtagok beosztása, céges rendezvények, szabadság, nyaralás, orvosi időpontok stb.)
 • nem tudtam hova applikálni olyan fontos dolgokat, mint órarend, egy-egy adott projekthez kötődő feladatlista (szorgosan nyitottam egy külön füzetet, a sulinak a blognak, az étkezésem figyelésének stb) persze egyik sem volt ott, amikor kellett volna
 • az egyetlen érv a heti beosztása volt, amit tényleg nagyon szerettem.

De miért tértem át erre a naplózásra, ha sokkal több meló van vele? Mert úgy alakítom, ahogyan csak akarom. És szerencsére nem tudok pótlapokat beletenni, hogy leszakadjon a táskám füle is.

Hogyan néz ki az én Bullet Journalom felépítése, röviden?

 • Valami szexi nyitólap – csak hogy jó legyen ránézni
 • Trackerek (bevétel-kiadás, testmozgás, hangulat-, szokásfigyelő)
  Na most itt, amit külön kiemelnék ez a testmozgás figyelő, ugyanyi rettentő bűntudatom van ha sunyi voltam és nap végén nem színezhetem ki a kis kockát, és rettentő büszke, amikor igen. Így egész lelkesen állok neki tornázgatni a 30 fokban, van az 40 is.
 • Havi tervező – így most már mindig velem van
 • Heti tervező – nem kellett lemondani a jól bevált dolgokról sem
 • Mini edzéstervek (pl. a BBG-vel hol tartok)
 • Órarend
 • és egy titkos projekt – talán egyszer arra is fény derül, mi ez. 🙂
 • projektre bontott feladatlista (blog, otthon, suli) – tudod, Eisenhower-mátrix például

Ami az igazságot illeti, már volt egy randim a bullet journallal de hamar elváltak útjaink, mert sajnos nem volt időm szépen megcsinálni, értsd kidekorálni, mert ez a naptárazás egyben művészet is 🙁

Kellett egy kis idő mire rájöttem, hogy egyáltalán nem kötelező dekorálni, és erre akkor jöttem rá, amikor egy kávézóban átkukkantva a másik asztalra láttam, hogy egy férfi bullet journalt vezetett, kis ponthálós füzetbe írta a dolgait, és a fehér lapon a fekete tinta annyira baromira elegáns volt!

De most még próbálkozom a dekorálással, ennek a fejlődését, vagy visszafejlődését nyomon tudod követni az instámon, aztán ha mégsem megy marad a csupasz, de elegáns megoldás. Mégis úgy érzem, ez lesz a megfelelő határidőnapló.

Összességében azt tudom számodra tanácsolni, hogy a járt utat járatlanér el ne hagyd! Azaz ha bevált számodra a Google Calendar, akármilyen szép cikket írok, ne cseréld le mert összedől az életed. Tanulj a hibámból, ami sok mindenkinek jó, az egyáltalán nem biztos, hogy neked is. Ugyanakkor, legyél bátor és kísérletezz, menj a fejed után! Tesztelj, ami beválik tartsd meg, és ha esetleg elkezdesz majd szorongani, hogy “Úristen nem tudom…” akkor tudd hova kell nyúlni, legyen az online vagy offline.